top of page
  • cik skod

Amy Search kritik cadangan guna simpanan KWSP sebagai cagaran pinjaman bank


Penyanyi rock veteran Malaysia, Suhaimi Abdul Rahman atau lebih dikenali sebagai Amy Search, mengecam cadangan Perdana Menteri Anwar Ibrahim baru-baru ini untuk membenarkan pencarum menjadikan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai cagaran untuk pinjaman peribadi di bank.


Beliau berkata langkah itu hanya akan menguntungkan institusi kewangan itu memungut faedah.

“Pinjam bank mesti ada interest (faedah), sebab mana ada bank bagi pinjam tiada interest sebab duit bank duit orang ramai (pendeposit).


“Lagi satu kalau tak bayar interest bertambah. Akhirnya interest pinjaman campur dengan interest lewat bayar akan jadi berganda-ganda.


“Jadi untung besar bank,” kata penyanyi terkenal sebagai vokalis kumpulan Search itu dalam ruang komen berkaitan video di Facebook yang membincangkan mengenai cadangan tersebut.


Amy memberi amaran sebarang kegagalan untuk menjelaskan pinjaman bank akan menyebabkan simpanan KWSP seseorang dirampas.

“Bank peduli apa? Sebab semua termaktub dalam perjanjian yang dah ditandatangani. Berhati-hatilah sahabat semua, jangan sampai duit KWSP habis disebabkan interest.

“Jadi pinjam duit bank dan cagarkan KWSP bukan satu jalan yang bijak,” tambahnya.

bottom of page