top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Armada sambut baik MyCC pantau platform penghantaran makanan

29 Julai 2021

KUALA LUMPUR: Biro Keusahawanan Armada BERSATU menyambut baik usaha Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) yang sedang memantau dan menilai dengan teliti sekiranya terdapat platform penghantaran makanan melanggar Akta Persaingan 2010.


Exco Keusahawanan Armada BERSATU, Adi Farhan berkata tindakan proaktif daripada MyCC itu nanti dilihat bakal menjamin kelangsungan kerjaya, perniagaan dan hidup semua pihak sama ada syarikat penyediaan makanan, pengusaha platform penghantaran dan juga warga perkhidmatan penghantar makanan atau P-Hailing di seluruh negara.


“Kami juga peka dengan aduan masyarakat baru-baru ini mengenai kualiti perkhidmatan, pengenaan caj komisen yang tinggi selain harga makanan dan minuman yang dikenakan oleh syarikat penghantaran makanan di atas platform tertentu.


“Kami mengambil berat keseriusan isu-isu ini dan sedang melihat situasi ini dari segenap sudut dari perspektif terutama mengenai perlakuan oleh syarikat platform penghantaran makanan terhadap pemain industri makanan dan minuman, penghantar dan pengguna sama ada isu ini menimbulkan isu persaingan atau tidak.


“Dalam masa sama, kami berterima kasih atas keprihatinan dan langkah terbaik yang diambil oleh Ketua Armada BERSATU, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal membawa permasalahan berkenaan terus kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 14 Julai lalu,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.


Menurutnya, dalam keadaan semasa ekonomi yang terkesan akibat pandemik COVID-19 ini, satu penyelesaian yang holistik dalam situasi menang-menang untuk semua pihak amat penting dalam membantu Pelan Pemulihan Negara (PPN).


Pada 14 Julai lalu, Wan Ahmad Fayhsal bertemu Muhyiddin bagi menyampaikan segala saranan dan cadangan bagi mengatasi masalah yang disuarakan oleh penghantar p-hailing daripada Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia yang membawa suara 80,000 anak muda dalam sektor ekonomi gig.--PN Online

Comments


bottom of page