top of page
  • newsatmy

Atlet kelahiran Pulau Pinang, Kean Yew memenangi gelaran dunia untuk Singapura

20 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Pemain perseorangan lelaki Loh Kean Yew mencipta sejarah apabila menjadi warga Singapura pertama memenangi gelaran Kejohanan Dunia.


Pemain nombor 22 dunia itu meraih hadiah terbesarnya dengan menewaskan pemain India K. Srikanth 21-15, 22-20 pada perlawanan akhir di Huelva, Sepanyol pada Ahad.


Ia satu pencapaian yang luar biasa untuk Kean Yew kelahiran Pulau Pinang yang telah berada dalam bentuk kehidupannya, dan dia sudah pasti meletakkan Singapura, sebuah negara yang tidak pernah memenangi pingat kejohanan dunia sebelum ini, di peta dunia.


"Saya tidak boleh benar-benar berfikir. Pada awal tahun ini, saya tidak menyangka ini akan berlaku. Saya sangat sangat sangat gembira," kata Kean Yew kepada www.bwfbadminton.com pada Ahad.


Sementara itu, Jepun menamatkan saingan sebagai pemenang terbesar apabila meraih dua gelaran menerusi Akane Yamaguchi dalam perseorangan wanita dan Takuro Hoki-Yugo Kobayashi dalam beregu lelaki.


Pemain nombor 3 dunia Akane menukar kedudukan kepada pemain nombor satu dunia Tai Tzu Ying dari Taiwan untuk kemenangan 21-14, 21-11.


Dalam acara beregu lelaki, Hoki-Kobayashi yang mengagumkan meraih kemenangan dengan menewaskan pemain China He Jiting-Tan Qiang 21-12, 21-18.


Chen Qingchen-Jia Yifan dari China memenangi mahkota beregu wanita dengan menewaskan Lee Sohee-Shin Seung Chan dari Korea Selatan 21-16, 21-17 manakala Dechapol Puavaranukroh-Sapsiree Taerattanachai dari Thailand merangkul kejuaraan beregu campuran dengan menewaskan pasangan Jepun Yuta Watanabe-Arisa Higas 13, 21-14.

bottom of page