top of page
  • newsatmy

Audio tular: Kalau betul, apa masalahnya? - Anwar


10 April 2021 KUALA LUMPUR: "Kalau betul.. kalau betul.. apa masalahnya? Ada khianat di situ? Ada rasuah di situ? Ada kesalahan jenayah? Tidak ada."


Itu respons Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila ditanya berkenaan audio tular yang mengaitkan perbualan antara beliau dan Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.


Jelasnya, isu audio itu bukan keutamaan pada ketika ini, sebaliknya ia disifatkannya sebagai satu serangan politik terhadapnya.

"Apa isu dia? Mengeluarkan, mengintip satu rakaman, itu satu kesalahan. Siapa yang lakukan - kalau ia benar tulen?


"Kedua, apakah benar kerajaan ini, Menteri Dalam Negeri, Menteri Komunikasi riuh rendah? Tak pernah dengar audio dan video yang lain? Banyak!


"Nampaknya, sekarang ini modal politiknya adalah untuk hebahkan Anwar-Zahid," kata beliau sebagai menjawab soalan Prof Datuk Dr Mohamad Agus Yusoff pada sesi Program Minda TV: Bicara Tokoh anjuran Majlis Profesor Negara (MPN).


Menurut Ketua Pembangkang itu, banyak audio dan video lain yang tular sebelum ini, yang secara jelas mempersoal isu prinsip.


"Siapa tak dengar lagi audio Tan Sri Muhyiddin yang kaitkan nama Yang di-Pertuan Agong, kaitkan akan beri jawatan menteri dan GLC kepada UMNO?


"Bermakna, UMNO boleh dibeli. Sebab itu, kadang-kadang kalau kita tengok sesetengah menteri itu melompat sekarang, sebab bukan nak jaga ahli UMNO atau rakyat Melayu yang kononnya diwakili. Itu soal prinsipal.


"Soal laporan (polis) memang belum, sebab saya baru balik dari Port Dickson," katanya menjawab gesaan beberapa pihak supaya beliau segera membuat laporan polis.


"Sekarang kita fikir, sekarang serius, apa isu dia? Isunya, nak alih isu yang tular sekarang, (iaitu) penggantungan Parlimen dan pengabaian dasar dan nasib rakyat.

"Ini yang dia nak alih. Lantas, audio itu menjadi satu keutamaan. Apa masalah dia?" tegasnya.


Lantas Mohamad Agus mencelah dan menjelaskan bahawa soalan yang diajukannya adalah jelas dan perlu dijawab secara berterus terang.


"Itu bukan masalahnya. Saya pun tidak ada masalah, soalan saya sangat mudah. Apakah (audio) itu Datuk Seri atau bukan? Kedua, adakah Datuk Seri telah buat laporan polis atau belum? Very straight foward," soal Mohamad Agus.

Jawab Anwar, perbincangan lanjut berkenaan isu audio tular itu tidak membawa keuntungan kepada rakyat.


"Kalau tak ada masalah, apa masalah yang nak dibangkitkan dalam majlis macam ini? Apa masalah yang untungnya bagi rakyat.


"Saya sudah buat kenyataan, Datuk Seri Zahid sudah buat kenyataan, move on. masalah negara ini apa?


"Masalah kemiskinan, pengangguran, kemiskinan rakyat Melayu Bumiputera. Ini yang mesti ditangani," ujar Anwar.

-Astro Awani

bottom of page