top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Bekalan ayam akan stabil menjelang Februari, Mac tahun depan

14 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan menghentikan import ayam sejuk beku dan kembali bergantung kepada bekalan tempatan menjelang Februari atau Mac tahun depan, kata Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee di Dewan Rakyat hari ini.


Beliau berkata kekurangan bekalan ayam di negara ini berpunca daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berterusan yang dilaksanakan sejak tahun lepas.


Semasa PKP, beliau menjelaskan bahawa permintaan terhadap ayam adalah rendah dan kini setelah penutupan telah ditarik balik, pemain industri menghadapi lonjakan permintaan yang mendadak.


"Adalah penting untuk memahami bahawa proses untuk membiak ayam dan akhirnya menggunakannya (untuk membekalkannya ke pasaran) akan mengambil masa kira-kira dua bulan. Ini bermakna terdapat selang dua bulan di sini.


“Berdasarkan penglibatan kami dengan pemain industri, mereka memberi jaminan bekalan akan stabil selepas Februari dan ini adalah masalah sementara setakat bekalan ayam tempatan.


“Import ayam akan dihentikan sebaik sahaja pengeluaran kita stabil,” katanya di Dewan Rakyat.


Kerajaan membenarkan syarikat mengimport keseluruhan ayam sejuk beku dari bulan ini hingga Februari tahun depan, termasuk import sehingga 10,000 tan metrik atau 5.5 juta ayam sebulan bagi menampung kekurangan bekalan.


Pada masa sama, Kiandee turut memberi jaminan bahawa semua ayam sejuk beku import adalah halal kerana proses penentuan status ayam import itu dipantau rapi oleh jawatankuasa yang terdiri daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). .

bottom of page