top of page
  • admin

Bersatu bukan liabiliti kepada PN - Tuan Ibrahim


TIMBALAN Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, pendakwaan terpilih bermotifkan politik terhadap pemimpin Bersatu hanya bertujuan merosakkan integriti Perikatan Nasional (PN) yang kekal mendapat sokongan rakyat.


Beliau menegaskan, Pas sehubungan itu tidak melihat sekutunya di dalam gabungan PN sebagai liabiliti, walaupun pemimpin utamanya, termasuk Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin berdepan kes mahkamah


Beliau menjelaskan, imej ‘Bersih dan Stabil’ yang dipegang Pas dan PN cuba dirosakkan dan pihaknya akan terus mempertahankan soal integriti supaya terus mendapat kepercayaan rakyat.

“Apa yang berlaku adalah usaha musuh politik untuk cuba merosakkan integriti PN, namun Pas dan Bersatu serta rakan komponen lain masih lagi sebagai satu pasukan.


“Bahkan kita juga tetap mengadakan mesyuarat secara bersama dalam beberapa hal, termasuk persiapan bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN), pembahagian kerusi dan sebagainya,” katanya menurut laporan Utusan.


Pada 10 Mac lalu, Muhyiddin mengaku tidak bersalah atas enam pertuduhan membabitkan dakwaan menggunakan kedudukan mendapatkan rasuah RM232.5 juta dan kesalahan pengubahan wang haram berjumlah RM195 juta.


Dua hari kemudian, Muhyiddin sekali lagi didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas pertuduhan berkaitan pengubahan wang haram berjumlah RM5 juta, awal tahun lalu.


Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, beliau percaya semua parti politik tidak terkecuali menerima dana atau sumbangan politik daripada pihak tertentu.


Bagaimanapun tegas beliau, perkara tersebut tidak merencatkan setia kawan Pas dengan Bersatu serta komponen lain dalam PN serta mengganggu persiapan pilihan raya.


“Gerak kerja di akar umbi tetap berjalan bahkan kita percaya rakyat masih lagi bersama PN,’’ katanya.

bottom of page