top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Bersiap sedia untuk lonjakan kes Covid-19

6 Februari 2022

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia tidak seharusnya mengambil mudah langkah kesihatan awam terhadap Covid-19 kerana negara di seluruh dunia, termasuk yang mempunyai liputan vaksin dan booster yang tinggi, telah melaporkan peningkatan kematian yang membimbangkan.


Pakar berkata kerajaan dan Kementerian Kesihatan perlu bersiap sedia menghadapi kemungkinan peningkatan kemasukan ke hospital dan menasihatkan orang ramai untuk mendapatkan vaksin dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan ketat.


Pakar kesihatan awam dan pakar epidemiologi Datuk Dr Zainal Ariffin Omar berkata kadar jangkitan Omicron meroket di seluruh negara, dengan beberapa negara gagal melihat kejayaan sama seperti yang dialami dalam memerangi varian terdahulu.


Beliau berkata walaupun saintis berteori bahawa Omicron adalah kurang teruk, negara di mana varian itu merebak dilaporkan bergelut dengan kemasukan ke hospital dan peningkatan kematian.


“Ini boleh dilihat di negara seperti Israel, walaupun kadar vaksinasinya tinggi dan liputan penggalak.


“Justeru, kerajaan, Kementerian Kesihatan dan masyarakat harus terus berwaspada dan mematuhi SOP, selain bersiap sedia menghadapi kemungkinan lonjakan kemasukan ke hospital.


"Malaysia adalah antara negara yang mempunyai kadar vaksinasi yang tinggi, justeru data setakat ini menunjukkan bahawa kita mempunyai kemasukan ke hospital yang rendah bagi pesakit dalam kategori 3 hingga 5. Bagaimanapun, data minggu depan berkemungkinan berbeza kerana jumlah jangkitan baru berterusan. melonjak," katanya kepada New Sunday Times.


Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, pada hari Selasa, berkata walaupun varian Covid-19 baharu diketahui lebih ringan, "kita kini mula melihat peningkatan yang sangat membimbangkan dalam kematian di kebanyakan wilayah di dunia. ".


Tedros berkata adalah terlalu awal bagi mana-mana negara untuk menyerah diri atau mengisytiharkan kemenangan.


"Kami tidak menyeru mana-mana negara untuk kembali kepada apa yang dipanggil penutupan. Kami menyeru semua negara untuk melindungi rakyat mereka menggunakan setiap alat dalam kit alat, bukan vaksin sahaja," katanya dipetik sebagai berkata.


Menurut laman web Our World in Data, purata tujuh hari kes kematian Covid-19 baharu setiap juta orang (dari 1 Jan hingga 4 Feb), Israel, Amerika Syarikat, Mexico, Afrika Selatan dan India adalah antara negara yang telah melaporkan peningkatan kematian Covid-19.


Omicron didapati merebak jauh lebih cepat daripada varian Delta yang dominan sebelum ini, dengan kajian mencadangkan ia empat kali lebih mudah ditularkan.


Dr Zainal Ariffin berkata kemungkinan besar Omicron berada di belakang lonjakan terbaharu kes Covid-19, dengan Malaysia merekodkan 9,117 kes semalam.


Beliau berkata negara boleh menjangkakan untuk melihat peningkatan mendadak dalam jangkitan baharu dalam beberapa minggu akan datang disebabkan oleh Omicron, dan peningkatan mobiliti rakyat dan aktiviti sosio-ekonomi.


Beliau juga berkata walaupun sub-varian BA.2 Omicron dikatakan lebih menular daripada varian sebelumnya, belum ada data konkrit mengenai keterukannya.


“Jangkitan baharu boleh menyebabkan lebih banyak jangkitan dan kes, tetapi pada masa sama memberikan imuniti semula jadi.


"(perlindungan) yang disebabkan oleh vaksin dan imuniti semula jadi akan meningkatkan jumlah imuniti penduduk dan boleh menjadi cara untuk menamatkan wabak ini."


BA.2, yang pertama kali dikesan di Filipina pada November, telah dilaporkan di kira-kira 57 negara. Di India, BA.2 dengan pantas menggantikan varian Delta dan Omicron BA.1.


Dr Zainal Ariffin menasihatkan orang ramai, termasuk kanak-kanak, untuk mendapatkan vaksin, mematuhi penjarakan fizikal, memakai topeng muka yang sesuai, kerap mencuci tangan, mengelakkan kawasan sesak, bekerja dari rumah jika boleh, menjalani ujian dan mendapatkan penjagaan apabila diperlukan.


Program Imunisasi Kanak-Kanak Kebangsaan (PICKids) untuk kanak-kanak berumur antara 5 dan 11 tahun, katanya, boleh mencegah atau mengurangkan jangkitan pada kanak-kanak dan membantu mengurangkan kes dalam masyarakat.


Mengenai pilihan raya Johor akan datang, Dr Zainal Ariffin berharap SOP itu akan mencapai keseimbangan antara ancaman kepada kesihatan awam dan proses demokrasi negara.


"SOP untuk pengundian harus berdasarkan pengetahuan dan situasi semasa. Pengajaran penting daripada pilihan raya lepas ialah jangan terlalu ketat sehingga menghalang proses demokrasi, tetapi cukup ketat untuk membendung jangkitan.


"Topeng hendaklah dipakai dan tidak ada perhimpunan dan acara awam yang besar. Ceramah hendaklah ringkas, dan pengedaran risalah dan kenderaan statik di lokasi boleh dibenarkan.


"Data harian Covid-19 harus disediakan dan ditafsirkan dengan sewajarnya supaya tidak menimbulkan panik atau idea terlalu menekankan, yang boleh membawa kepada 'ketidakpercayaan' dan pandangan 'sinis' dari beberapa sektor penduduk."

bottom of page