top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Bersyukurlah bahasa Melayu kekal berpengaruh, tidak pupus – Ismail Sabri

29 NOVEMBER 2021

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia harus berbangga kerana Bahasa Melayu bukan sahaja masih digunakan di peringkat antarabangsa, tetapi berada di kedudukan ke-10 bahasa paling popular di dunia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.


Beliau berkata pada masa ini terdapat lebih daripada 6,000 bahasa yang masih digunakan, tetapi hanya 20 bahasa, termasuk Bahasa Melayu, dikategorikan dan diiktiraf sebagai bahasa rasmi.


“Sebagai keluarga Malaysia, yang memiliki bahasa ibunda ini, kita harus berasa bangga, walaupun penguasaan bahasa Inggeris yang kuat, tetapi Bahasa Melayu kekal berpengaruh, dengan irama tersendiri, yang kekal malar dalam ketamadunan dunia.


“Ini tidak berlaku untuk semua bahasa utama di dunia, kerana beberapa bahasa semakin jarang dituturkan kerana globalisasi, sementara yang lain menghadapi ancaman kepupusan,” katanya ketika merasmikan pertandingan Pidato Awam Bahasa Melayu Antarabangsa Piala Perdana Menteri 2021 di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).


Ismail Sabri berkata Malaysia harus bersyukur kerana Bahasa Melayu tidak mengalami nasib yang sama, dan ini adalah hasil usaha bersatu untuk menyokong bahasa itu di kepulauan itu oleh Malaysia, Indonesia, dan Brunei Darussalam.


“Namun peranan kita sebagai rakyat Malaysia untuk memastikan Bahasa Melayu terus berkembang yang ketika ini sudah menjadi trend untuk tidak menggunakan Bahasa Melayu dalam program swasta, malah GLC dan agensi-agensi kerajaan.“


“Mesyuarat agensi dan GLC juga menggunakan Bahasa Inggeris. Malah, penggunaan nama syarikat, projek perumahan dan jenama produk kini menjadi lumrah dengan tidak juga menggunakan Bahasa Melayu.


“Saya berharap setiap persidangan, mesyuarat dan lain-lain mesti menggunakan Bahasa melayu selepas ini. Siapa lagi boleh mengangkat bahasa melayu melainkan kita sendiri?” tegas Perdana Menteri.

Комментарии


bottom of page