top of page
  • newsatmy

Bursa mungkin berakhir tahun dengan kukuh

30 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Naratif biasa seperti penutup tingkap dan kemunculan saham bernilai mungkin mendorong pasaran saham tempatan untuk menamatkan minggu terakhir 2021 dan memasuki tahun baharu dengan nada yang kukuh, kata pakar ekonomi.


Sektor yang mempunyai nilai seperti minyak dan gas, amanah pelaburan hartanah, pengguna dan permainan boleh mendapat manfaat daripada kadar pembukaan semula ekonomi yang lebih pantas daripada jangkaan, tambah mereka.


Bursa Malaysia telah ditarik balik dengan melihat tingkap dan memburu harga murah sejak Isnin, apabila penanda aras FBM KLCI ditutup 1.15 peratus atau 17.46 mata lebih tinggi kepada 1,533.91 mata daripada 1,516.45 pada penutup Jumaat.


Indeks itu kekal tinggi pada hari Selasa, ditutup 0.4 peratus lebih tinggi kepada paras tertinggi dua bulan pada 1,539.89, seiring dengan pasaran serantau dan prestasi Wall Street semalaman.


Ketua ekonomi Bank Islam Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata di sebalik aura positif, pasaran akan menilai prestasi ekonomi selepas mengambil kira kemungkinan kenaikan kadar faedah AS dan sama ada Bank Negara Malaysia akan mengikutinya.


“Apatah lagi perbincangan mengenai pilihan raya awal yang nampaknya semakin berkurangan berikutan banjir besar sejak 18 Disember. Secara keseluruhannya, kami percaya pendapatan korporat harus bertambah baik seiring dengan jangkaan pemulihan ekonomi di peringkat global.


"Bagaimanapun, gangguan rantaian bekalan mungkin mempunyai aktiviti perniagaan yang perlahan kerana mereka tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan tepat pada masanya. Saya fikir ia akan berhati-hati tetapi pada masa yang sama, sentimen pasaran berharap aktiviti ekonomi dapat dipulihkan dalam separuh masa kedua (2H) 2022," kata Afzanizam kepada New Straits Times.


Ketua Penyelidikan Kenanga Koh Huat Sun berkata menjelang suku pertama (S1) 2022, dasar Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) yang berpotensi mengetatkan secara berlebihan boleh menimbulkan risiko luaran yang besar untuk pasaran domestik.


"Risiko utama yang boleh memberi kesan buruk kepada pasaran tempatan pada pandangan kami, ialah prospek FOMC melakukan terlalu banyak kerana ia memulakan program tirus yang dipercepatkan dan menaikkan kadar Dana Fed - hampir pasti pada 1H 2022.


"Risiko inflasi telah meningkat dengan ketara dalam tempoh setahun yang lalu dibincangkan secara meluas dan baik. Jika diambil secara ekstrem, arah aliran ini berisiko menghampiri penyongsangan keluk hasil (ditafsirkan secara meluas sebagai penunjuk hadapan bagi peningkatan risiko kemelesetan) yang mungkin berlaku jika Fed dianggap terlalu ketat," tambahnya,


Dari segi domestik, Koh berkata pasaran sudah membina prospek pesimis untuk prospek pendapatan S4 2021, walaupun terdapat gangguan daripada situasi banjir baru-baru ini.


"Semasa semakan pasca keputusan, pasukan kami menyemak semula ramalan pendapatan sesaham (EPS) tahun penuh di mana 37 peratus daripada EPS alam semesta saham kami diturunkan, 33 peratus dinaik taraf (dengan perladangan menyumbang satu perempat) dan 30 peratus dibiarkan tidak berubah.


"Tidak termasuk penanam, peratusan ramalan EPS yang dinaik taraf turun kepada 27 peratus manakala yang dipotong meningkat kepada 40 peratus."


Koh menambah selain sektor sarung tangan getah dan tenaga, pemotongan EPS utama melibatkan permainan berkaitan penggunaan iaitu kereta, pengguna dan runcit, permainan, media serta sektor tembakau dan kilang bir.


Ini disebabkan oleh tekanan margin daripada peningkatan kos input (untuk pengguna dan pemain runcit terutamanya) dan tersilap langkah berhati-hati dalam andaian tentang kesan penutupan terhadap perbelanjaan.


"Jadi walaupun banjir teruk pada pertengahan Disember mungkin akan memberi kesan kepada pendapatan S4 2021, ia membantu walaupun sebelum peristiwa ini, pasaran telah membina anggaran pendapatan yang sangat konservatif sekitar kesan berkaitan penguncian yang kini kami fikir mungkin terlalu agresif memandangkan. bukti anekdot tentang lonjakan dalam aktiviti pembukaan semula ekonomi.


"Jangkaan rendah untuk Q4 2021 ini dicerminkan oleh EPS Q4 2021 tersirat yang menunjukkan penurunan berturut-turut daripada Q3 yang sudah mengecewakan," tambahnya.

bottom of page