top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

'Campur suntikan vaksin beri perlindungan lebih tinggi'

2 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Peningkatan heterolog, terutamanya dengan vaksin mRNA, menawarkan perlindungan yang lebih tinggi terhadap varian Covid-19 yang membimbangkan, seperti Delta dan Omicron, serta mencegah kemasukan ke hospital dan kematian.


Pakar berkata penggalak heterolog, atau pendekatan "campur-dan-padan" (pentadbiran suntikan penggalak yang berbeza daripada vaksin awal), dengan suntikan mRNA, sama ada Pfizer-BioNTech atau Moderna, sangat berkesan dan menguatkan imuniti dengan ketara.


Pakar epidemiologi Universiti Malaya Profesor Datuk Dr Awang Bulgiba Awang Mahmud berkata beberapa kajian mengenai heterologous prime-boost (menggunakan vaksin berbeza sebagai dos kedua) dan pendekatan heterologous booster mencadangkan ini.


Beliau berkata Agensi Ubat Eropah telah menyatakan bahawa bukti menunjukkan bahawa dari segi tindak balas imun, pendekatan penggalak heterolog kelihatan sama baik atau lebih baik daripada pendekatan penggalak homolog (di mana jenis vaksin yang sama digunakan sebagai penggalak).


"Antara gabungan penggalak heterolog, meningkatkan dengan mRNA selepas siri utama vektor adalah lebih imunogenik daripada sebaliknya," katanya kepada New Sunday Times.


"Selain itu, profil keselamatan gabungan penggalak heterolog dan homolog kekal setanding berdasarkan data yang tersedia."


Dr Awang Bulgiba, yang juga pengerusi Pasukan Petugas Analisis dan Strategi Epidemiologi Covid-19 Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, berkata kajian New England Journal of Medicine mendapati bahawa kadar disahkan Covid-19 dan penyakit teruk adalah jauh lebih rendah dalam kalangan mereka yang menerima pukulan penggalak Pfizer.


"(Artikel yang diterbitkan dalam The Lancet pada 4 Sept menunjukkan) pendekatan peningkatan perdana heterolog menjadi lebih baik dalam mendorong antibodi berbanding dengan pendekatan rangsangan perdana homolog.


"Dalam semua kajian ini, terdapat beberapa kejadian buruk yang mungkin menimbulkan kebimbangan, tetapi pendekatan penggalak utama heterologous atau heterologous telah terbukti selamat."


Beliau mengulas mengenai kebimbangan baharu di media sosial mengenai pencampuran dan pemadanan jenis vaksin (vektor virus AstraZeneca dan mRNA Pfizer) ketika suntikan penggalak diberikan di seluruh negara berikutan kemunculan varian Omicron Covid-19.


Sesetengah rakyat Malaysia yang menerima AstraZeneca sebagai dos utama mereka sedang mencari vaksin yang sama sebagai penggalak di tengah-tengah kebimbangan keselamatan dan keberkesanan.


Dr Awang Bulgiba berkata kebimbangan timbul disebabkan beberapa sebab, termasuk maklumat yang disebarkan mengenai pendekatan homolog dan heterolog, yang membawa kepada kekeliruan dalam kalangan orang ramai.


Selain itu, katanya, pengetahuan baharu mengenai pendekatan vaksinasi muncul pada kelajuan yang memeningkan, menyukarkan orang awam untuk mencerna.


Terdapat juga maklumat salah yang berleluasa mengenai vaksin Covid-19, dan pendekatan heterolog yang lebih baru ini mudah dieksploitasi oleh anti-vaxxer yang bertujuan untuk tidak menggalakkan orang ramai daripada diberi vaksin, katanya.


“Salah satu masalah terbesar dalam pengurusan wabak negara ialah komunikasi krisis yang lemah dalam semua aspek, sama ada ia berkaitan dengan campur tangan bukan farmaseutikal atau vaksinasi.


"Pacuan vaksinasi kami telah berjaya sebahagiannya kerana lonjakan kes semasa gelombang ketiga meredakan kebimbangan penduduk tentang vaksinasi dan meningkatkan pengambilan vaksin."


Beliau berkata berikutan penurunan dalam bilangan kes dan kematian baru-baru ini, sikap berpuas hati telah wujud, yang dieksploitasi oleh anti-vaxxer untuk menimbulkan keraguan tentang keperluan untuk penggalak dan mencetuskan kebimbangan mengenai pendekatan penggalak heterolog.


"Namun, sebenarnya, sejak zaman kanak-kanak, kami telah menerima banyak jenis vaksin, daripada toksoid kepada vaksin virus hidup yang dilemahkan dan tidak aktif, dengan beberapa kejadian buruk dilaporkan daripada mencampurkan vaksin ini.

Comments


bottom of page