- newsatmy
Covid telah menghalang kemajuan Man Utd - Ragnick
30 Disember 2021

LONDON: Ralf Rangnick berkata pada hari Rabu bahawa pergolakan yang disebabkan oleh krisis koronavirus telah menghalang usahanya untuk menyatakan kuasanya terhadap skuad Manchester United yang berprestasi rendah.
United tidak tewas dalam semua empat perlawanan yang pernah mereka mainkan di bawah jurulatih Jerman itu, yang menggantikan Ole Gunnar Solskjaer secara sementara lewat bulan lalu.
Tetapi wabak Covid-19 di kelab itu bermakna United tidak bermain perlawanan selama lebih daripada dua minggu sebelum keputusan seri 1-1 Liga Perdana yang mengecewakan pada Isnin lalu di Newcastle yang bergelut.
United, yang melayan kunjungan Burnley pada Khamis, berada di tempat ketujuh dalam carta Liga Perdana, tujuh mata di belakang Arsenal di tangga keempat, tetapi dengan dua perlawanan dalam tangan.
Ditanya sama ada dia telah mencapai apa yang dia mahukan dalam minggu pertamanya sebagai pengurus, Rangnick berkata: "Sudah tentu tidak.
“Setiap jurulatih, setiap jurulatih yang bercita-cita tinggi – dan tiada perbezaan antara jurulatih lain dan saya sendiri di kawasan itu – mahu mengambil langkah yang lebih pantas dan langkah yang lebih besar ke hadapan.
"Tetapi untuk melakukan itu, anda perlu berlatih.
"Seperti yang anda tahu, kami terpaksa menutup Carrington (pangkalan latihan) selama empat hari. Sebelum itu kami mempunyai lapan atau sembilan pemain luar dalam latihan, jadi secara langsung selepas perlawanan Norwich, dan mereka hanya kembali secara kecil-kecilan.
"Tiga hari terakhir kami hampir kembali ke kekuatan penuh berkaitan saiz skuad, tetapi kami tidak dapat melakukan banyak perkara dalam latihan."
Rangnick berkata pemainnya kelihatan baik dalam beberapa sesi latihan yang telah mereka uruskan sebelum perlawanan Newcastle, yang menjadikan persembahan hari Isnin sebagai "kejutan negatif."
Pemain antarabangsa Perancis Raphael Varane membuat penampilan pertamanya sejak 2 November di St James' Park dalam gandingan pertahanan tengah dengan Harry Maguire, yang jauh dari meyakinkan.
Bagaimanapun, Rangnick mempertahankan bekas pemain Real Madrid itu.
“Rafa tidak bermain sejak lima atau enam minggu lalu dan sebelum perlawanan Tottenham dia mengalami kecederaan jadi secara keseluruhannya dalam tiga bulan lalu dia tidak bermain begitu banyak perlawanan,” katanya.
"Ya, dia melakukan kesilapan sebelum gol pertama yang kami bolos, tetapi selain itu, saya fikir dia OK. Saya tidak akan mengatakan bahawa dia cemerlang dan sama dengan Harry, tetapi mereka melakukannya dengan baik."
Pemain pertahanan Victor Lindelof, yang terlepas lawatan ke Newcastle selepas disahkan positif coronavirus, masih akan tidak hadir untuk perlawanan Burnley, manakala Paul Pogba kekal diketepikan kerana masalah paha.
Bruno Fernandes tidak akan dapat bermain kerana penggantungan satu perlawanan, selepas mengutip kad kuning kelimanya musim Liga Perdana.