top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Cukup berpolitik, kawal kenaikan harga ayam

2 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mengambil tindakan kerajaan kerana kekurangan tindakan proaktif untuk mengekang kenaikan harga ayam.


Ketua aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, harga ayam mentah meningkat mendadak sejak Oktober, dengan pemborong dan peruncit membayangkan kemungkinan kenaikan harga sehingga RM9.30 sekilogram pada November.


“Apa yang lebih menimbulkan kekeliruan ialah penternak ayam mendakwa mereka tidak menaikkan harga ayam manakala peruncit mendakwa harga ayam meningkat 40 peratus baru-baru ini.


"Jadi, siapa sebenarnya yang menaikkan harga? Di manakah agensi kerajaan yang ditugaskan untuk memantau harga barang dan membanteras orang tengah?" katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Nadzim menuntut kerajaan menyediakan jalan penyelesaian yang berkesan untuk menyelesaikan isu itu daripada memberi alasan yang tidak munasabah.


“Alasan seperti ketidaktentuan ekonomi global atau ketidakseimbangan bekalan-permintaan tidak lagi relevan. Rakyat terjejas teruk dengan kenaikan harga barang dan kenaikan kos sara hidup.


“Tahap pendapatan rakyat kekal tidak berubah dan mereka terus menderita walaupun tiga kerajaan telah berkuasa sejak pilihan raya umum lalu.


“Mungkin semua ahli politik sibuk berpolitik dan bergelut kuasa sehingga lupa tanggungjawab terhadap rakyat,” katanya.


Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada Rabu, berkata kenaikan harga barangan keperluan di negara baru-baru ini berpunca daripada kos terkumpul di pelbagai peringkat rantaian bekalan.


Kerajaan, katanya, akan mengimport ayam sejuk beku bagi membolehkan rakyat membeli ayam pada harga yang lebih rendah.

Commenti


bottom of page