top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

'Datuk' buat Latif Romly, Mun Yee

9 Februari 2022

Juara Paralimpik DUA KALI Abdul Latif Romly dan bekas penerjun negara Leong Mun Yee dianugerahkan jawatan datuk semalam.


Abdul Latif dan Mun Yee, yang diberi penghormatan atas pencapaian sukan mereka, menerima pingat Panglima Mahkota Wilayah sempena Hari Wilayah Persekutuan tahun ini.


Abdul Latif, yang cemerlang di pentas dunia, memecahkan rekod dunia tiga kali dalam perjalanan untuk memenangi kejuaraan lompat jauh T20 (masalah pembelajaran) lelaki di Paralimpik Rio de Janeiro 2016.


"Ia satu pengiktirafan besar untuk komuniti sukan para. Saya perlu berterima kasih kepada semua yang ditugaskan untuk membimbing dan menyokong saya sehingga hari ini," kata Abdul Latif.


Mun Yee adalah satu-satunya rakyat Malaysia yang pernah bertanding dalam lima Sukan Olimpik (2000 Sydney, 2004 Athens, 2008 Beijing, 2012 London, 2020 Tokyo).


Dia membuat terjunan kompetitif terakhirnya di Sukan Tokyo tahun lepas, dan kini sedang membantu jurulatih Li Rui dalam mengendalikan pasukan terjun negara.


Kiraan pingat antarabangsanya termasuk tiga di kejohanan dunia, tujuh di Sukan Asia, tiga di Sukan Komanwel dan 17 emas Sukan Sea yang menakjubkan.

bottom of page