top of page
  • newsatmy

Di Eropah, tugasan saya sudah selesai...' - Ronaldo

4 Jan

KAPTEN Portugal, Cristiano Ronaldo menyifatkan tugasannya di Eropah sudah selesai, sambil menegaskan mahu menikmati cabaran baharu di dalam dan di luar padang selepas diumumkan sebagai pemain kelab Arab Saudi Al Nassr pada Rabu.


Ronaldo, yang merupakan ejen bebas berikutan perpisahan dengan Manchester United pada November, menyertai Al Nassr minggu lalu dengan perjanjian 2.5 tahun yang dianggarkan oleh media bernilai lebih 200 juta Euro (AS$210.94 juta).Ronaldo disambut oleh lautan kuning dan biru di halaman rumah Al Nassr, Mrsool Park, di mana ribuan para penyokong hadir untuk menyaksikan penampilannya.

Selepas berucap pada sidang akhbar, Ronaldo dilihat bertemu dengan rakan sepasukan baharunya di bilik persalinan sebelum ke padang, berpakaian sepenuhnya dalam warna kelab.


Penyokong yang berkumpul dengan kuat melaungkan namanya ketika dia berjalan di sekitar stadium 25,000 tempat duduk menandatangani bola sepak dan melepaskannya ke tempat penonton, sebelum dia disertai oleh keluarganya.


"Saya dan keluarga saya, ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua atas sokongan dan sambutan anda.

"Kami akan memberikan yang terbaik. Terima kasih semua," kata Ronaldo yang penuh emosi selepas diberikan mikrofon.


Ronaldo tiba di Arab Saudi dengan koleksi penghormatan kelab yang banyak selepas mengharungi kejayaan gemilang di gergasi Sepanyol, Real Madrid dari 2009-18 apabila dia memenangi dua gelaran LaLiga, dua Piala Sepanyol, empat gelaran Liga Juara-Juara dan tiga Piala Dunia Kelab.

"Saya sangat berbangga untuk membuat keputusan besar ini dalam hidup saya. Di Eropah, tugasan saya sudah selesai.

“Saya memenangi segala-galanya, saya bermain di kelab paling penting di Eropah dan kini ia adalah cabaran baharu di Asia,” kata Ronaldo pada sidang akhbar.


Sementara itu Ronaldo mengakui mendapat beberapa tawaran dari seluruh dunia selepas meninggalkan United, namun memilih untuk menandatangani dengan Al Nassr kerana perpindahan itu memberinya peluang untuk memberi impak di luar padang.

"Saya berterima kasih kepada Al Nassr, kerana memberi saya peluang untuk membangunkan bola sepak untuk generasi muda, untuk wanita juga. Bagi saya, ia adalah satu cabaran, tetapi saya juga berasa sangat gembira dan bangga.

"Saya boleh katakan sekarang, saya mempunyai banyak peluang di Eropah, Brazil, Australia dan Amerika Syarikat. Malah di Portugal, banyak kelab cuba menandatangani saya, tetapi saya memberi kata-kata kepada kelab ini, untuk membangunkan bukan sahaja bola sepak tetapi juga di bahagian lain negara ini," kata Ronaldo.


Pemain berusia 37 tahun itu menepis soalan mengenai kritikan terhadap perpindahannya ke Arab Saudi, dengan berkata, "Saya seorang pemain yang unik, bagi saya ia adalah perkara biasa."

Sementara itu, pengendali Al Nassr, Rudi Garcia berkata, menandatangani Ronaldo adalah satu langkah besar untuk liga Arab Saudi.

“Dalam hidup saya, saya telah melihat bahawa pemain hebat seperti Cristiano adalah yang paling mudah untuk dikendalikan, kerana tiada apa yang boleh saya ajar kepadanya.

"Seperti yang dia katakan, kami di sini untuk menang, tidak ada yang lain. Saya mahu dia menikmati bermain dengan Al Nassr dan menang dengan Al Nassr, itu sahaja," kata Garcia. - Sinar Harian

Comments


bottom of page