top of page
  • newsatmy

Ekonomi gig sumber pertumbuhan ekonomi baharu

4 April 2021

KUALA LUMPUR: Malaysia bukan sahaja satu-satunya negara yang mengurangkan kebergantungan terhadap model ekonomi lama malah sudah banyak negara rantau mula beralih kepada ekonomi digital.


Perubahan landskap dalam ekonomi dunia ini mempengaruhi penyusunan semula kegiatan ekonomi dan pekerjaan di banyak negara khususnya yang mencapai ekonomi matang.


Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan baru-baru ini menyatakan bahawa terdapat peningkatan jumlah penyertaan dalam ekonomi gig khususnya selepas penularan pandemik COVID-19.


Ketika ini kira-kira empat juta individu menyertai ekonomi gig berbanding hanya sekitar setengah juta sebelum berlakunya pandemik.


Trend yang meningkat ini memberi peluang kepada golongan muda, suri rumah, pesara, golongan kurang upaya dan mereka sudah bekerja untuk turut sama menjalankan ekonomi gig bagi menambah pendapatan isi rumah.


Dalam pada itu, kerajaan turut dilapor akan memberi tumpuan khas kepada ekonomi gig sebagai sumber pertumbuhan ekonomi baharu dalam merangka Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMK-12) 2021-2025.


Pengarah Pusat Penyelidikan Kesejahteraan Sosial (SWRC), Prof Emeritus Datuk Dr. Norma Mansor berpandangan, ekonomi gig di Malaysia tidak sepatutnya berdepan dengan regulasi yang ketat kerana ia memberi peluang pendapatan tambahan kepada rakyat selain menyediakan jaringan keselamatan.


“Jika kita lihat semula, ekonomi gig di Malaysia membantu rakyat untuk ‘kekal bertahan’ ketika krisis kewangan pada tahun 2008, di mana mereka membuka kedai dan memulakan perniagaan mikro. Justeru itu, saya lihat perlunya keseimbangan polisi yang tidak menyekatkan ‘kisah kejayaan’ daripada konsep ekonomi gig ini.


“Struktur realistik bagi ekonomi gig yang baik adalah dengan adanya sebuah polisi terhadap keperluan perlindungan sosial oleh kerajaan seperti Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) selain bantuan daripada Jawatankuasa Perlindungan Sosial Malaysia,” ujarnya.


Tambah beliau, perlindungan tidak semestinya datang daripada kerajaan, namun rangka kerja diwujudkan kerajaan bagi melindungi individu terlibat dalam sektor tersebut.


"Kami mengusulkan agar setiap rakyat Malaysia menyumbang ke dalam sebuah dana yang akan dilaburkan. Ia seperti tabung insurans sosial, yang mana sesiapa sahaja boleh menyumbang dan dilihat seakan konsep tabung subsidi silang (cross subsidize).


"Pelaksanaannya dicadangkan mandatori kepada rakyat Malaysia dan mengikut usia, bagaimanapun terdapat cabaran kerana mungkin ada yang mula bekerja seawal 15 atau 18 tahun," katanya.


Beliau berkata demikian dalam webinar Astro AWANI LINC dengan kerjasama The Centre - 'Are We Seeing A New Era of Work? The Meaning of ‘Gig Economy’ and Its Repercussions For Policy' di sini pada Rabu.


- Astro Awani


bottom of page