top of page
  • newsatmy

Finas ingatkan syarikat produksi patuhi SOP penggambaran Fasa Dua PPN

22 Julai 2021

Semua syarikat produksi drama, iklan dan dokumentari yang layak membuat penggambaran luar studio di negeri berstatus Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) diingatkan untuk mematuhi garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.


Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) Ahmad Idham Ahmad Nadzri berkata syarikat produksi mestilah melaksanakan penggambaran luar yang terasing, terhad dan terkawal mengikut Protokol Gelembung Penggambaran (PREP) di negeri Fasa Dua PPN.


Beliau berkata maklumat lanjut berkaitan garis panduan termasuk borang permohonan Surat Perakuan Penggambaran Filem Khas (SPP Khas) boleh didapati dalam laman sesawang Finas mulai semalam (Rabu).


"Untuk tatacara permohonan dan soalan-soalan lazim berkaitan aktiviti penggambaran filem dengan syarat yang diperketatkan pada Fasa Dua PPN ini, boleh melayari www.finas.my atau hubungi talian 03-41041300/1458/1360 (Bahagian Pelesenan dan Penguatkuasaan) dan e-mel ke sppkhas@finas.my," katanya dalam kenyataan semalam.


Ahmad Idham berkata kelonggaran itu dalam usaha bersepadu kerajaan melalui Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) dan Finas untuk memperkasakan aspek pengurusan, keselamatan, kesihatan dan pencegahan dalam aktiviti penggambaran bagi mengawal risiko jangkitan COVID-19.


Katanya, Finas turut merakamkan ucapan penghargaan kepada Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah yang mendukung pelbagai strategi dan inisiatif termasuklah polisi baharu aktiviti penggambaran secara lebih sistematik, terkawal dan diperketatkan dalam tempoh pelaksanaan PPN.


Pada 19 Julai lepas, kerajaan meluluskan kebenaran aktiviti penggambaran di luar studio dengan pematuhan SOP ketat pada Fasa Dua PPN.


-- BERNAMA


Opmerkingen


bottom of page