top of page
  • Writer's pictureNihaba

Gabungan PN akan diterima rakyat pada PRU 15-TSMY

5 Disember 2021

PETALING JAYA: Pengerusi Perikatan Nasional(PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin melahirkan keyakinan bahawa gabungan Perikatan Nasional (PN) akan menjadi pilihan rakyat pada pilihan raya umum ke-15 nanti.


Beliau berkata demikian berdasarkan sokongan yang diterima PN semasa pilihan raya negeri Sabah tahun lepas iaitu Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berjaya membentuk kerajaan baharu dengan majoriti tipis apabila memperoleh 38 daripada 73 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah.PN memperoleh 17 kerusi DUN, manakala BN menang 14 dan PBS pula meraih kemenangan di tujuh kerusi yang ditandingi, menjadikan keseluruhan 38 kerusi DUN.


Muhyiddin menambah bahawa pada pilihan raya negeri Melaka baru-baru ini, walaupun PN hanya memenangi dua kerusi DUN, sokongan kepada PN amat ketara, terutama dari kalangan pengundi muda.“Saya optimis PN akan menjadi gabungan politik pilihan rakyat pada PRU15′, katanya ketika berucap pada Perhimpunan Tahunan Gerakan ke-50 di Petaling Jaya.


PN menawarkan pentadbiran yang prihatin rakyat dan berintegriti, dan beliau yakin ia selaras dengan nilai dan aspirasi majoriti rakyat Malaysia dan seiring dengan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030.Jelas beliau, Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 ialah untuk memastikan bahawa tiada siapa yang akan ketinggalan.Rakyat berhak berkongsi khazanah kekayaan dan pembangunan negara bersama-sama tanpa ada yang ketinggalan. Ini adalah komitmen PN, jelas Muhyiddin.

bottom of page