top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Guan Eng tidak hadir pada perbicaraan rasuahnya selepas dimasukkan ke IJN

14 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng tidak hadir pada perbicaraan rasuahnya membabitkan projek terowong dasar laut Pulau Pinang hari ini kerana beliau telah dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN) untuk menjalani beberapa prosedur perubatan.


Peguam utamanya Gobind Singh Deo memaklumkan perkara ini kepada Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi sejurus selepas perbicaraan dipanggil kira-kira 9.30 pagi.


Peguam itu berkata anak guamnya dimasukkan ke hospital semalam, sebelum memohon maaf atas ketiadaan Ahli Parlimen Bagan itu ke mahkamah.


"Ia sesuatu di luar kami dan saya memohon maaf," katanya sambil menambah anak guamnya telah diberikan MC selama tiga hari oleh doktor IJN.


Bagaimanapun, beliau berkata pihak pembelaan bersedia untuk meneruskan perbicaraan hari ini walaupun Lim tidak hadir.


"Terdapat tiga saksi rasmi yang pihak pendakwaan berhasrat untuk memanggil dan kami okey dengan itu," katanya.


Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharudin Wan Ladin kemudian berkata walaupun pihak pendakwaan bersimpati dengan keadaan Lim, tertuduh kecewa kerana tertuduh memilih untuk mengaku dirinya sehari sebelum perbicaraan dijadualkan disambung semula.


“Kami kecewa kerana dia berjumpa doktor pada 7 Dis dan memilih untuk dimasukkan pada 12hb, sehari sebelum perbicaraan ini dijadualkan disambung semula.


"Dia tahu perbicaraan telah ditetapkan dari 13 hingga 17 Dis tetapi dia memilih untuk diterima masuk pada 12.


"Kami tidak mahu menjadikan ini sebagai isu besar tetapi dia perlu lebih bertanggungjawab apabila menetapkan tarikh pemeriksaannya dan semua itu," katanya sambil menambah sebelum ini kes itu juga telah dikosongkan kerana Lim terpaksa dikuarantin selepas berhubung rapat dengan orang yang positif Covid-19.


Azura kemudian berkata walaupun mahkamah memahami bahawa isu kesihatan mungkin tidak dapat diramalkan, tertuduh harus mengelak daripada menetapkan tarikh temu janji perubatan apabila perbicaraan untuk perbicaraan ditetapkan.


Beliau kemudiannya memerintahkan supaya perbicaraan diteruskan dengan tiga saksi rasmi yang dijadualkan memberi keterangan untuk meneruskan keterangan mereka.


Ini adalah kali kedua Lim tidak hadir untuk perbicaraan beliau. Yang pertama ialah pada September apabila perbicaraan ditangguhkan selepas Lim tidak dapat menghadiri prosiding kerana hubungan rapat dengan orang yang positif Covid-19.


Lim didakwa meminta rasuah daripada syarikat yang diberikan kontrak untuk melaksanakan projek terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.34 bilion yang kontroversi.


Ahli politik berusia 60 tahun itu didakwa meminta 10 peratus daripada potensi keuntungan daripada Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dan sebagai balasan, akan membantu syarikat Zarul, Zenith Construction Sdn Bhd yang dilantik untuk menjalankan projek itu.


Lim - yang merupakan bekas ketua menteri Pulau Pinang, juga didakwa menyalahgunakan kuasanya untuk mendapatkan rasuah RM3.3 juta sebagai dorongan untuk melantik syarikat Zarul untuk melaksanakan projek itu.


Dia turut menghadapi dua pertuduhan tambahan penyelewengan harta dengan melupuskan dua bidang tanah milik kerajaan Pulau Pinang di Bandar Tanjong Pinang bernilai RM208 juta kepada Ewein Zenith Sdn Bhd dan Zenith Urban Development Sdn Bhd.


Kedua-dua syarikat dikaitkan dengan projek terowong.

bottom of page