top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Hakim tegur Syed Saddiq supaya tidak keterlaluan ulas isu rasuahnya di sosial media

19 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Ahli parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini diingatkan supaya tidak keterlaluan apabila mengulas mengenai kes rasuahnya di media sosial.


Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan berkata presiden Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) sepatutnya boleh 'memisahkan topi' yang dipakainya antara menjadi ahli politik dan tertuduh.


“Saya faham kesusahan beliau (Syed Saddiq) menjadi perhatian umum, tetapi beliau mesti membezakan pendiriannya apabila membuat sebarang ulasan mengenai kes itu secara dalam talian.


"Mungkin pasukan pembelaan boleh menasihati anak guam mereka mengenai perkara ini."


Zaini berkata demikian selepas Timbalan Pendakwa Raya Wan Shahruddin Wan Ladin membangkitkan isu itu semasa prosiding bekas menteri belia dan sukan itu hari ini.


Wan Shaharuddin, yang tidak berasa terhibur dengan isu itu berkata beliau mengesyorkan Syed Saddiq supaya lebih berhati-hati apabila membuat kenyataan sedemikian kerana ia kembali menggigitnya.


“Saya tidak meminta gag order, sebaliknya peringatan daripada seseorang yang lebih matang daripada tertuduh.


"Dia tidak sepatutnya menyiarkan tentang pembelaannya di Facebook kerana ini boleh digunakan terhadapnya di mahkamah ini nanti," katanya.


Peguam Gobind Singh Deo yang mewakili Syed Saddiq berhujah bahawa perlu ada kelonggaran untuk bercakap mengenai kes itu kerana anak guamnya seorang ahli politik.


“Beliau ditanya mengenai kes mahkamahnya oleh orang ramai kerana rakyat ingin tahu pandangannya mengenainya.


“Bagaimanapun, kami memahami dan mengambil maklum kedudukan pihak pendakwaan,” katanya.


Terdahulu, Syed Saddiq tetap tidak bersalah atas pecah amanah jenayah (CBT), penyelewengan dana dan pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Commentaires


bottom of page