top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Hanya calon, pencadang, penyokong di pusat penamaan calon

6 Disember 2021

KUCHING: Pilihan raya negeri Sarawak ke-12 akan diadakan mengikut prosedur operasi standard (SOP) pencegahan Covid-19, bermula dengan proses penamaan calon esok.


Berdasarkan SOP yang dikeluarkan Suruhanjaya Pilihan Raya, kehadiran dihadkan kepada 50 peratus kapasiti premis dan penjarakan sosial satu meter perlu dipatuhi semasa proses itu.


Hanya calon, pencadang dan penyokong sahaja dibenarkan masuk ke pusat penamaan calon.


Calon juga tidak dibenarkan berjalan dalam perarakan bersama penyokong mereka atau mengadakan sebarang aktiviti berkumpulan.


Bagi pusat penamaan calon yang tidak mempunyai ruang yang mencukupi, calon dan pencadang dikehendaki menunggu di luar selepas menyerahkan borang pencalonan bagi mengurangkan risiko penularan Covid-19.


Calon dan pencadang serta penyokong yang mempunyai gejala tidak dibenarkan masuk ke pusat penamaan calon dan mereka akan diasingkan di khemah khas yang didirikan di pusat penamaan calon.


Penolong pegawai pengurus pilihan raya yang memakai peralatan pelindung diri (PPE) lengkap akan ditempatkan di khemah bagi membantu calon sehingga selesai proses penamaan calon.


Penolong pegawai pengurus pilihan raya akan mengambil gambar butiran calon dan borang penamaan calon dan menghantarnya kepada pegawai pengurus pilihan raya.


Sementara itu, semua calon, pencadang dan penyokong yang mempunyai simptom dikehendaki menjalani ujian kendiri Covid-19 Kit Ujian Rapid-Antigen (RTK-Antigen) dengan dipantau oleh pegawai Kementerian Kesihatan.


Mereka yang negatif Covid-19 boleh terus masuk ke pusat penamaan calon dengan penutupan berganda manakala kes yang disahkan akan dirujuk kepada pegawai kesihatan untuk tindakan lanjut.


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh pengundian bagi pilihan raya negeri Sarawak pada 18 Dis manakala penamaan calon pada 6 Dis dan pengundian awal pada 14 Dis.


Pilihan raya itu diadakan berikutan penarikan balik pengisytiharan darurat yang diisytiharkan di Sarawak pada 3 Nov, yang membuka jalan kepada pilihan raya Sarawak ke-12 diadakan.


Sarawak mempunyai 82 DUN, dengan jumlah 1,252,014 pengundi berdaftar, terdiri daripada 1,228,858 pengundi biasa, 12,585 askar dan pasangan, 10,458 anggota polis dan 113 individu yang kini berada di luar negara.

Commentaires


bottom of page