top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Harga barangan makanan di bazar Ramadan tahun ini lebih mahal

4 April 2022

KUALA LUMPUR: Menetapkan RM1 untuk sebatang sate ayam adalah satu keputusan yang sukar, tetapi Mohd Hussin Nursaid terpaksa melakukannya bagi menghadapi kenaikan harga bahan mentah.


Lelaki berusia 52 tahun itu yang memasuki hari pertama berniaga di bazar Ramadan Bangsar berkata, dia perlu berfikir dua kali untuk menaikkan harga daripada 80 sen kepada RM1 tahun ini.


“Saya tiada pilihan kerana sudah beberapa tahun menjualnya pada harga 80 sen sebatang. Namun, kos bahan mentah terutama daging ayam meningkat, bersama-sama bahan keperluan lain yang saya gunakan dalam resipi perapan.


"Nasib baik bagi saya, pelanggan saya tidak kisah dengan harga baharu itu. Saya gembira kerana dapat mengekalkan harga sate daging lembu dan kambing masing-masing pada RM1.20," katanya.


Mohd Hussin berkongsi gerainya dengan anak saudaranya, Lismawati Tugisman, 20, yang menjual tepung pelita. Beliau melahirkan harapan agar kerajaan melakukan yang terbaik bagi memastikan harga barangan tidak meningkat.


Beliau berkata adalah penting bagi kerajaan memantau harga siling bagi mengelak sebarang aliran menaik pada bulan mulia dan sambutan Hari Raya Aidilfitri akan datang.


Turut merungut kos makanan mentah ialah pengendali Popiah Basah Mama Bangsar, Hafizul Mohd Ali, yang mempunyai strategi untuk mengekalkan harga RM6 sekotak tahun lepas kerana beliau menentang kenaikan harga.


“Daripada meletakkan harga lebih tinggi, saya memutuskan untuk mengekalkannya pada harga RM6 sekotak tetapi mengurangkan kuantiti gulung popiah kepada tiga daripada empat.


“Namun, ketiga-tiga gulung popiah ini mempunyai bahagian yang lebih besar sedikit.


"Dengan cara ini, saya dapat menjimatkan kulit popiah dan bukannya meletakkan harga pada RM7 atau RM8 sekotak, yang terang-terang bercakap, cukup curam untuk popiah dan mungkin menakutkan orang ramai," katanya.


Lelaki berusia 38 tahun itu berkata, dia menyedari kenaikan harga bahan mentah dalam beberapa minggu menjelang bulan Ramadan, terutama cili kisar, yang merupakan bahagian penting dalam membuat sos popiah, serta kacang tanah dan minyak masak.


Sementara itu, sekutu runcit Suffian Mohd Fauzi berkata, harga Roti John yang dibelinya dari gerai yang sama tahun lepas naik RM1.


Dia membayar RM7 untuk Roti John, sambil menambah bahawa harga kuih seperti karipap dan seri muka ialah 60 sen setiap satu; tambahan 10 sen dari tahun lepas.


"Saya rasa harganya masih okey dan tidak begitu tinggi. Saya rasa sekarang saya tidak akan membeli kuih muih sebanyak tahun lalu," kata lelaki berusia 31 tahun itu.


Rakannya, Ag Suyito, 30, berkata dia tidak dapat mengadun pelbagai jenis kuih pada harga RM2 untuk lima ketul seperti tahun lepas.


"Kali ini, rangkaian kuih pada harga itu adalah terhad. Pengusaha gerai juga telah menetapkan harga kuih terpilih lain secara individu," katanya.


Bazar Ramadan telah dihalang pada tahun 2020 ketika kemuncak penularan Covid-19 di negara ini.


Pada tahun 2021, bazar hanya dilarang di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan.


Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada 13 Feb, berkata adalah pendirian kerajaan membenarkan aktiviti perniagaan termasuk bazar Ramadan tahun ini.


Malaysia, pada 1 April, memulakan peralihan kepada fasa endemik di tengah-tengah pandemik Covid-19.

bottom of page