top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Import ayam sejuk beku dijangka kurangkan harga di pasaran – Hasnol Zam Zam

6 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Langkah kerajaan membenarkan pengimportan ayam sejuk beku dijangka dapat membantu mengurangkan harga barangan itu di pasaran, kata Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Hasnol Zam Zam Ahmad.


Beliau berkata tindakan itu dijangka akan menyebabkan lebihan bekalan di pasaran tempatan, tetapi pada masa yang sama faktor lain juga mempengaruhi harga domestik termasuk harga ayam sejuk beku yang ditetapkan oleh negara pengeluar.


“Biasanya, harga akan turun sedikit apabila terdapat lebih banyak bekalan di pasaran tetapi kita perlu melihat terlebih dahulu kesan import ayam sejuk beku di pasaran yang ditawarkan di negara ini.


“Dan jika harga (ayam beku) dari negara sumber jauh lebih rendah daripada harga yang ditawarkan di negara ini, mungkin harga yang boleh ditawarkan oleh peniaga juga rendah.


“Tetapi kita masih belum mendapat maklumat mengenai perkara itu kerana ia dikendalikan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI),” katanya.


Hasnol Zam Zam mengulas pengumuman MAFI mengenai kebenaran kerajaan untuk mengimport ayam sejuk beku untuk tempoh tiga bulan bermula bulan ini sehingga Februari 2022.


Beliau berkata KPDNHEP juga sedang mengkaji semula harga maksimum ayam standard untuk jualan runcit (RM9.30 sekilogram) dan borong (RM8 sekilogram), pada masa akan datang jika harga ayam di pasaran negara kembali normal.

Commenti


bottom of page