top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Infrastruktur yang lemah antara sebab salah pembangunan

3 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Sistem tebatan banjir yang tidak cekap dan ketinggalan zaman ditambah dengan pembangunan yang tidak terkawal dan saliran yang lemah menyebabkan banjir besar di Lembah Klang dan Pahang baru-baru ini, kata pakar.


Walaupun amaran merah dikeluarkan Jabatan Meteorologi berhubung hujan lebat di Selangor, Kuala Lumpur dan Pahang, tidak banyak yang dapat dilakukan kerana kekurangan infrastruktur.


Walaupun magnitud hujan tidak dapat dikawal, pakar berkata banjir tidak akan seteruk itu sekiranya terdapat saliran yang baik dan kemudahan tebatan banjir yang mencukupi.


Mereka berkata tahap keparahan banjir berbeza-beza berdasarkan landskap geografi dan infrastruktur kawasan terjejas.


Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia S. Piarapakaran berkata Taman Sri Muda di Shah Alam dan sebahagian Klang dan Kuala Selangor terletak di tanah rata, atau delta, di mana air dan mendapan dari sungai berkumpul sebelum mengalir ke laut .


“Air bergerak dari tanah yang lebih tinggi ke bawah. Tetapi di antaranya, ia akan mengalir perlahan ke arah paya air tawar yang berfungsi sebagai penampan semula jadi sebelum sampai ke laut.


“Tetapi ketika hujan lebat berlaku peningkatan halaju menyebabkan air dari Sungai Klang melimpah ke kawasan berhampiran seperti yang berlaku di Taman Sri Muda.


Beliau berkata sistem tebatan banjir parit dan kolam tampung banjir tidak dapat menampung jumlah air yang tinggi yang datang bersama hujan lebat, yang menimbulkan persoalan yang lebih besar mengenai kapasiti sebenar apabila projek pembangunan baharu dimulakan di sesuatu kawasan.


Beliau berkata sebarang projek mitigasi akan melibatkan pengiraan anggaran jumlah air yang dikumpulkan dalam senario terburuk berdasarkan pembangunan sedia ada.


"Dengan perubahan penggunaan tanah dan pembangunan baharu ditambah kepada campuran, sebagai contoh, jumlah air yang lebih tinggi dijangka. Sistem tebatan akan terlebih beban dan akan gagal apabila ini berlaku."


Piarapakaran berkata kawasan Hulu Langat adalah sekitar lembangan sungai Sungai Langat, di mana ia disokong oleh sungai-sungai yang lebih kecil.


Beliau menekankan pembangunan berlebihan di kawasan hutan.


Disebabkan kekurangan zon penampan semula jadi, hujan lebat akan menyebabkan air mengalir dengan laju, mewujudkan tahap tenaga yang tinggi dipanggil lompatan hidraulik.


"Sungai itu menakung air sehingga memancar ke mana-mana kawasan yang boleh dilalui kerana bukit telah dibersihkan," katanya.


Untuk mengkompaun masalah, menaik taraf sistem perparitan dan pengairan hanya dilakukan di beberapa kawasan, yang tidak akan meliputi keseluruhan sistem.


Beliau berkata adalah tidak wajar pemimpin menyalahkan cuaca buruk dan orang ramai kerana tidak bersedia menghadapi banjir.


“Adalah menjadi tanggungjawab pihak berkuasa untuk memastikan sistem mitigasi yang betul.


"Kerajaan mempunyai 12 jam untuk menjalankan latihan simulasi berdasarkan maklumat masa nyata kerana kami mengalami hujan lebat. Malah amaran sejam lebih awal boleh menyelamatkan banyak perkara.


"Terdapat keperluan untuk menyusun semula kemudahan, seperti telekomunikasi dan bekalan elektrik dan air."


Kemudahan sokongan seperti jalan raya dan bangunan kerajaan juga perlu dikaji semula untuk mengurangkan kesan banjir.


Pakar kesihatan alam sekitar Profesor Dr Jamal Hisham Hashim berkata kerajaan perlu melihat dengan lebih dekat punca banjir yang dicetuskan oleh hujan lebat dan ditambah lagi dengan pembangunan berlebihan, sistem perparitan yang lapuk dan tidak mencukupi serta kekurangan langkah tebatan banjir.


“Kami masih dalam mod reaktif dalam tindak balas bencana banjir dan

pemulihan apabila kita sepatutnya meningkatkan kepada mod tebatan dan kesiapsiagaan banjir yang proaktif.


"Hanya apabila semua kawasan ditangani barulah pelan pengurusan bencana banjir kita akan lengkap dan menyeluruh. Kita perlu mengambil elemen kejutan daripada bencana dengan membuat persediaan menghadapi yang terburuk," katanya.

Comments


bottom of page