top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Ivermectin: Doktor Oklahoma beri amaran terhadap penggunaan dadah untuk rawatan COVID-19

6 September 2021

Seorang doktor AS menggesa orang ramai berhenti mengambil ubat cacing kuda Ivermectin untuk merawat Covid-19.


Pesakit memerlukan rawatan segera di unit kecemasan di hospital Oklahoma setelah mengambil ubat secara berlebihan, kata Dr Jason McElyea.


Dos yang kecil Ivermectin diluluskan untuk digunakan pada manusia, tetapi tidak untuk Covid.


"Anda perlu ada preskripsi untuk ubat ini dengan alasan - kerana ianya berbahaya," kata Dr McElyea kepada BBC.


Dia berkata terdapat sesetengah orang yang terlalu banyak menggunakan ubat-ubatan tersebut telah memberi tekanan yang lebih besar kepada kakitangan hospital dan menyebabkan peningkatan kes akibat Covid.


"Bilik kecemasan sangat padat sehingga pesakit mengalami kesukaran untuk mendapatkan kemudahan dan mendapatkan rawatan rapi" katanya kepada penyiar tempatan KFOR awal minggu ini.


Ivermectin, terutamanya agen penyahcacing haiwan, boleh digunakan dalam dos kecil untuk merawat beberapa keadaan manusia.


Tetapi ubat itu menjadi kontroversial setelah dipromosikan sebagai cara merawat atau mencegah Covid, walaupun sejauh ini belum terbukti.


Penggunaannya telah menjadi sangat umum di AS sehingga Food and Drug Administration (FDA) mengeluarkan kenyataan bulan lalu yang menggesa orang untuk tidak mengambilnya.


"Anda bukan kuda. Anda bukan seekor lembu, "kata FDA, memberi amaran bahawa mengambil dos yang besar dari bahan itu berbahaya dan boleh menyebabkan bahaya serius.


Seorang podcaster yang berpengaruh, Joe Rogan, yang telah menolak vaksin, mengatakan bahawa dia mengambil Ivermectin setelah didapati positif Covid-19.


Dr McElyea mengatakan bahawa pesakit yang telah mengambil ubat itu tiba di hospital dengan muntah, sakit otot, serta kehilangan penglihatan.


"Sebilangan orang yang mengambil dos yang tidak betul sebenarnya telah meletakkan diri mereka dalam keadaan yang lebih buruk daripada jika mereka positif Covid," katanya kepada KFOR.


"Anda harus bertanya pada diri sendiri, 'Sekiranya saya mengambil ubat ini, apa yang akan saya lakukan jika berlaku sesuatu yang buruk?' Apa langkah anda seterusnya, apa rancangan cadangan anda?"


Oklahoma adalah salah satu daripada beberapa negara di AS yang memerangi penyebaran varian Delta Covid, dengan 18,438 kes baru dicatat dalam seminggu terakhir.

Comments


bottom of page