top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Jumlah mangsa banjir terus meningkat

2 JANUARI 2022

KUALA LUMPUR: Hujan lebat berterusan mengakibatkan beberapa kawasan rendah di tujuh negeri dinaiki air dan lebih ramai penduduk dipindahkan ke pusat pemindahan (PPS) pagi ini.


Di SABAH, Telupid dan Sandakan adalah dua daerah terbaharu yang dilanda banjir, selepas Kota Marudu, Paitan dan Beluran yang terjejas dengan bencana banjir.


Sekretariat Pengurusan Bencana Negeri dalam satu kenyataan berkata dengan penambahan dua daerah itu, jumlah mangsa banjir meningkat kepada 717 orang membabitkan 212 keluarga daripada 566 orang (182 keluarga) malam tadi.


Ia berkata 16 kawasan di Paitan terjejas akibat banjir, diikuti Kota Marudu (10), Telupid (dua) dan masing-masing satu di Beluran dan Sandakan.


Kota Marudu kekal sebagai daerah dengan jumlah mangsa banjir tertinggi, dengan 253 daripadanya (97 keluarga) di PPS di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tandek, manakala 251 lagi mangsa (70 keluarga) berada di PPS di Sekolah Kebangsaan (SK) Teritipan.


Di MELAKA, jumlah mangsa yang dipindahkan meningkat kepada 1,122 orang membabitkan 279 keluarga pada 8 pagi hari ini, berbanding 677 orang (173 keluarga) pada 8 malam semalam.


Pengarah Jabatan Pertahanan Awam (APM) Melaka Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin Quadra berkata kesemua mangsa adalah dari 11 kawasan di Alor Gajah, Melaka Tengah (11 kawasan) dan Jasin (tiga kawasan).


“Seramai 653 mangsa membabitkan 172 keluarga berada di lapan PPS di Alor Gajah, manakala 437 mangsa (101 keluarga) di dua PPS di Melaka Tengah, dan 32 lagi mangsa (enam keluarga) di sebuah PPS di Jasin,” katanya. katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Di JOHOR, jumlah mangsa banjir di daerah Segamat dan Tangkak terus meningkat iaitu seramai 1,646 orang (425 keluarga) pada 8 pagi hari ini, berbanding 1,167 orang (297 keluarga) pada 8 malam semalam.


Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri R. Vidyananthan berkata lapan lagi PPS diaktifkan di Segamat iaitu di Balai Raya Pogoh Tengah, Balai Raya Kampung Pudu, Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Kampung Tengah, Balai Islam Kampung Gubah, Sekolah Agama Gemereh, Balai Raya Kampung Bukit Tunggal Baru, Balai Raya Sekolah Kebangsaan Kampung Mendusut Lama dan Bangunan GPW Felda Mendoi menjadikan jumlah keseluruhan PPS di daerah ini kepada 27. Hanya satu PPS telah dibuka di Tangkak.


Hujan dilaporkan berlaku di lapan daerah, manakala di Tangkak dan Pontian cuaca mendung, katanya.


Air di dua sungai utama di negeri ini masih melebihi paras bahaya iaitu Sungai Segamat di Bandar Segamat dan Sungai Tangkak di Kampung Sri Makmur, Tangkak.


Di PAHANG, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri melaporkan terdapat 1,804 mangsa banjir di 39 PPS di lapan daerah.


Daripada jumlah itu, 649 orang menjadi mangsa banjir gelombang kedua di daerah Raub, Lipis, Bera, Maran dan Rompin.


Menurut laman web Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), air di enam sungai di negeri ini masih melebihi paras bahaya.


Mereka ialah Sungai Tanum di Chegar Perah, Sungai Lipis di Benta dan Sungai Jelai, semuanya di Lipis, serta Sungai Pahang di Paya Gintong, Jerantut; Sungai Serting di Padang Gudang, Bera dan Sungai Luit di Kampung Subuh, Maran.


Jabatan Meteorologi meramalkan hujan di semua daerah di Pahang hari ini.


Di NEGRI SEMBILAN, tarikh terbaharu permohonan InfoBencana Jabatan Kebajikan Masyarakat menunjukkan seramai 1,767 mangsa banjir daripada 460 keluarga di 16 PPS di negeri ini setakat 7 pagi hari ini.


Di KELANTAN, jumlah mangsa banjir kekal 308 orang (109 keluarga) di lima PPS iaitu empat di Kuala Krai dan satu di Jeli setakat 8 pagi hari ini.


Sementara itu, portal rasmi JPS melaporkan bahawa air di semua sungai utama di negeri itu telah surut di bawah paras bahaya, dengan empat sungai masih melebihi paras amaran iaitu Sungai Kelantan di Kuala Krai, Sungai Kelantan di Kusial, Tanah Merah dan Sungai Golok. di Rantau Panjang, Pasir Mas.


Di TERENGGANU, jumlah mangsa yang dipindahkan kekal 147 orang (44 keluarga) di tiga PPS pagi tadi.


Di Dungun, jumlah mangsa di Dewan Orang Ramai Kampung Shukor kekal


seramai 68 orang (20 keluarga), Dewan Orang Ramai Kampung Pasir Raja (69 orang daripada 22 keluarga) dan di Surau Kampung Ban Ho di Kemaman (10 orang daripada dua keluarga).


Air di sungai-sungai utama di negeri ini juga telah surut di bawah paras bahaya, dengan tiga sungai masih melebihi paras amaran iaitu Sungai Besut di Jambatan Keruak, Besut; Sungai Nerus di Kampung Langkap, Setiu dan Sungai Kemaman di Rumah Pam Paya Paman, Kemaman.bottom of page