• Arissa

Kegagalan bukan pilihan dalam pertempuran Malaysia terhadap Covid-19

15 Julai 2021

Malaysia, seperti banyak negara lain di Asia Tenggara, menghadapi lonjakan jangkitan Covid-19, sebahagiannya disebabkan oleh varian baru yang sangat menular dan mematikan.


Cabaran terhadap kesihatan awam juga menyebabkan kesusahan ekonomi dan iklim politik domestik yang kurang ideal.


Kesukaran yang ada sekarang mendorong penilaian yang tidak adil bahawa Malaysia menjadi "negara yang gagal". Walau bagaimanapun, tanggapan ini mengalami empat kelemahan serius.


Pertama, mendakwa bahawa Malaysia berada dalam bahaya menjadi atau sudah menjadi negara yang gagal dengan mudah mengabaikan kejayaan pemerintah dalam meningkatkan kadar vaksinasi, yang merupakan kunci pemulihan.


Terkini, kadar vaksinasi kami secara konsisten melepasi 300,000 dos setiap hari. Sebenarnya, Pelacak Vaksin Covid-19 Bloomberg menunjukkan dengan jelas bagaimana kadar vaksinasi Malaysia telah meningkat secara dramatik - kini hanya memerlukan lima bulan untuk mengimunisasi 75 peratus penduduknya, berbanding dengan anggaran 4.5 tahun yang dibuat pada bulan April.


Setakat ini, 3.1 juta orang, atau lebih daripada 10 peratus populasi dewasa Malaysia, diberi vaksin sepenuhnya.


Menurut laman web World In Data Covid, Malaysia kini merupakan antara negara terkemuka di dunia dari segi jab harian yang diberikan kepada setiap 100 orang dalam populasi, mengatasi negara seperti China, Britain, Perancis dan Jerman pada 10 Julai.


Sekarang bekalan yang mencukupi akhirnya sampai ke negara kita, kita melakukan semua perhentian dan bermitra dengan pemerintah negeri, sektor swasta dan masyarakat sipil untuk vaksinasi massal.


Berdasarkan ini saja, tidak ada wartawan yang bernilai garam yang akan melabel pemerintah, yang berada di landasan yang tepat untuk memastikan 80 peratus populasi orang dewasa diberi vaksin pada akhir tahun 2021, ketika bergerak menuju negara yang gagal.


Pelan Pemulihan Negara

Kedua, jika pendapat itu benar-benar berdasarkan bukti, seseorang tidak akan terlepas dari Pelan Pemulihan Nasional (NRP) yang baru diumumkan Malaysia, yang merupakan rancangan yang jelas dan dinamik yang bergantung pada data masa nyata untuk mengesan nilai ambang penting dalam memastikan jalan keluar sistematik dari wabak tersebut.


Rancangan ini bergantung pada tiga petunjuk utama, iaitu tahap penularan Covid-19 dalam masyarakat, kemampuan sistem penjagaan kesihatan awam untuk bertindak balas dan kadar vaksinasi penduduk.


Indikator-indikator ini dengan sasaran yang ditentukan tidak hanya ditentukan dengan jelas untuk memungkinkan peralihan yang selamat dari satu fasa ke fasa yang lain, tetapi juga telah diterjemahkan menjadi sasaran tingkat negeri untuk memberi kuasa kepada 13 negeri di Malaysia untuk menguruskan nilai-nilai ambang tersebut dalam bidang kuasa mereka sendiri.


Setakat ini, tujuh negeri telah mencapai sasaran, salah satunya mempunyai lebih dari 10 peratus populasi dewasa yang diberi vaksin sepenuhnya, yang membolehkan mereka berpindah ke tahap dua NRP, yang memerlukan pembukaan lebih banyak sektor ekonomi.


Cabaran untuk menangani wabak kini lebih besar, memandangkan varian Delta yang lebih agresif, yang telah menimbulkan kekacauan di Asia Tenggara. Oleh itu, strategi kami yang lebih agresif merangkumi meningkatkan penguncian di kawasan panas dan meningkatkan ujian yang disasarkan.


Sementara itu, dengan cepat menanggapi daerah dengan lonjakan kes, seperti Selangor dan beberapa kawasan di Kuala Lumpur, penutupan yang lebih ketat dipasangkan dengan strategi vaksinasi dan ujian yang kuat dalam jangka masa dua minggu.


Kapasiti unit rawatan intensif juga ditingkatkan bekerjasama dengan hospital swasta, sementara lebih banyak hospital awam, perguruan dan tentera telah ditetapkan semula sebagai hospital Covid-19 di Greater Klang Valley. Ini adalah strategi yang disasarkan dan berfokus pada hiper untuk mengoptimumkan sumber berdasarkan fakta dan data.


Kempen Penjagaan Masyarakat

Ketiga, merujuk kepada "gerakan bendera putih" sebagai bukti lebih lanjut (dan mungkin berdasarkan media sosial) mengenai keadaan kenegaraan yang gagal tidak hanya kehilangan titik bahawa demokrasi masih hidup dan baik di Malaysia, tetapi juga gagal sepenuhnya untuk menghargai konteks sejarah dan sosial -politik jiwa rakyat Malaysia.


Saya yakin bahawa banyak saintis sosial dan politik bingung dengan bagaimana satu kempen penjagaan masyarakat (dan mungkin juga perbualan media sosial) untuk membantu mereka yang memerlukan dapat disamakan dengan keadaan kenegaraan yang gagal.


Faktanya jelas: Walaupun dibebani hutang warisan dan isu struktur sosio-ekonomi, serta ketidakpastian politik, RM38 bilion (S $ 12.2 bilion) berjaya disalurkan dalam bentuk bantuan langsung dan subsidi tahun lalu, sementara RM45 bilion telah diperuntukkan untuk tahun ini, dengan baki RM28 bilion masih belum dikeluarkan.


Semua pembayaran ini telah membantu rakyat Malaysia kelas pekerja dan menengah, menyokong 330,000 majikan dan menyelamatkan lebih daripada 2.7 juta pekerjaan. Untuk mengatasinya, pengangguran telah dikurangkan dari 5.3 peratus pada Mei tahun lalu, kepada 4.5 peratus pada bulan Mei tahun ini. Adakah semua fakta ini menggambarkan keadaan "gagal"?


Program Bantuan Makanan

Keempat, pemerintah sangat terbuka dalam bekerja sama dengan pihak berkepentingan, termasuk Anggota Parlimen pembangkang, untuk secara langsung menyalurkan bantuan kepada sesama rakyat.


Program Bakul Makanan bernilai RM100 juta baru-baru ini merangkumi peruntukan RM300,000 untuk setiap 222 Ahli Parlimen - tanpa mengira fahaman parti - untuk memastikan mereka yang memerlukan dapat bertahan dalam masa-masa sukar ini.


Sejak Januari, melalui inisiatif bantuan makanan RM50 juta lagi, lebih daripada 400,000 bakul makanan sampai kepada golongan yang rentan.


Pada 1 Julai, kerajaan melancarkan program bantuan makanan RM100 juta lagi untuk sekitar 300,000 penduduk miskin bandar melalui e-tunai melalui kad pendaftaran nasional mereka, yang memungkinkan pembelian barang keperluan di pasar raya rakan kongsi dan kedai makanan di seluruh negara.


Selain daripada bantuan makanan sebanyak RM250 juta, bantuan juga disalurkan oleh dana "zakat" Islam yang dikendalikan oleh kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi rasmi lain.


Walaupun terdapat banyak pemboleh ubah yang tidak bergerak dan tidak diketahui, termasuk lanskap politik yang mencabar sejak awal wabak ini, pentadbiran telah melakukan yang terbaik, dan akan terus melindungi nyawa dan penghidupan seperti negara-negara baru yang maju yang menghadapi krisis yang sama.


Saya sangat percaya bahawa rakyat Malaysia akan meningkat seperti yang telah mereka lakukan dalam banyak krisis pada masa lalu melalui ketahanan dan semangat kerjasama Malaysia yang telah terbukti.


Sebagai rekod, ribuan anak muda Malaysia juga telah menjadi sukarelawan di pusat vaksinasi dan dalam program sokongan sosial yang dikendalikan oleh kerajaan. Ditambah dengan usaha menyempurnakan pengurusan kes Covid-19 kami yang sekarang, meningkatkan vaksinasi dan menyokong yang rentan, jelas bahawa ini bukan tanda-tanda negara menuju ke arah negara yang gagal, tetapi negara yang bertekad untuk melawan ibu kandung semua pandemik.


Pada masa ini, tidak ada penyelesaian yang sempurna untuk membolehkan kami keluar dari tekanan dan menghalang penutupan sekali dan untuk semua. Walaupun begitu, kami yakin bahawa strategi yang disusun dalam NRP tidak hanya mewakili cahaya di ujung terowong, tetapi juga cahaya yang akan membimbing kita keluar dari terowong.


Kegagalan bukanlah pilihan. Insya Allah, rakyat Malaysia akan mengatasi krisis ini bersama-sama dan akan ada hari yang lebih baik.
--PN Online