top of page
  • newsatmy

Kejatuhan harga minyak,membawa potensi kemelesetan global


NEW YORK 16 Ogos :Kejatuhan harga minyak pada hari Selasa,dikhuatiri akan meneruskan kerugian daripada sesi sebelumnya, sumber data ekonomi China, sebagai pengimport minyak mentah terbesar dunia, mendorong kebimbangan potensi kemelesetan global yang boleh menjejaskan permintaan tenaga.


Niaga hadapan minyak mentah Brent AS$0.90 atau 1 peratus,turun kepada AS$94.20 setong menjelang 00:03 GMT manakala minyak mentah WTI turun AS$0.81atau 0.9 peratus kepada $88.60 setong.


Niaga hadapan minyak jatuh kira-kira 3.0 peratus semasa sesi sebelumnya.

Harga jatuh selepas data ekonomi dari China yang membimbangkan.


Bank pusat negara itu mengurangkan kadar pinjaman untuk memulihkan permintaan kerana data menunjukkan ekonomi perlahan secara tidak dijangka pada Julai, dengan aktiviti kilang dan runcit dihimpit oleh dasar sifar Covid-19 Beijing dan krisis hartanah.


Eksport produk bahan api China akan melantun pada Ogos kepada hampir tertinggi untuk tahun ini setakat ini selepas Beijing mengeluarkan lebih banyak kuota pada Jun dan Julai, walaupun sekatan yang lebih luas ditetapkan bagi mengehadkan penghantaran pada paras terendah tujuh tahun untuk 2022, kata penganalisis dan peniaga. – Reuters

Comments


bottom of page