• newsatmy

Kerajaan lantik 13 Ahli Majlis Penasihat AIAC

22 April 2021

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju melantik 13 individu sebagai Ahli Majlis Penasihat Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia (AIAC) selama dua tahun berkuat kuasa 1 April ini.


Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan, ia berperanan menentukan strategi dan pelan tindakan memperkukuh AIAC serta meningkatkan aktiviti pusat tersebut.


"Pelantikan Ahli Majlis Penasihat AIAC dari dalam dan luar negara ini dibuat berdasarkan kepakaran dan pengalaman luas individu-individu berkenaan dalam industri Penyelesaian Pertikaian Alternatif di negara masing-masing.


"Melalui pelantikan ahli Majlis Penasihat AIAC ini saya berharap AIAC akan meneruskan kecemerlangan sebagai sebuah institusi ADR dan pusat timbang tara yang unggul dan terkemuka di dunia," katanya dalam satu kenyataan, pada Khamis.


Antara individu dilantik adalah Bekas Ketua Hakim Negara dan Pengerusi Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021, Tun Arifin Zakaria (Pengerusi); Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun; Pengerusi Ketiga Lembaga Pengarah Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Tan Sri Sulong

Matjeraie; bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Dr Prasad Sandosham Abraham.


Ini termasuk peguam Raja Datuk Ahmad Mohzanuddin Shah Raja Mohzan, Datuk Nitin Nadkarni; Presiden UMW Land Dr Wafi Nazrin Abdul Hamid; peguam Tan Swee Im; peguam antarabangsa (Australia) Prof Doug Jones AO; peguam antarabangsa (UAE) Dr Hassan Arab; peguam antarabangsa (United Kingdom) Monica Feria Tinta; peguam antarabangsa (United Kingdom) Khawar Qureshi QC; dan peguam antarabangsa (India) Vyapak Desai.


-Astro Awani