top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Kerajaan memperuntukkan RM1.4 bilion di bawah Bantuan Banjir Keluarga Malaysia

30 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Kerajaan memperuntukkan RM1.4 bilion di bawah Bantuan Banjir Keluarga Malaysia bagi membantu mangsa banjir.


Dalam satu kenyataan hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan akan memastikan semua bantuan disalurkan secara menyeluruh dan berkesan kepada mangsa banjir.


Beliau berkata di bawah Bantuan Bantuan Banjir Malaysia, kerajaan telah melaksanakan beberapa penambahbaikan berhubung Bantuan Wang Ihsan (BWI).


“Pertama, RM1,000 kepada ketua isi rumah yang terjejas akibat banjir baru-baru ini.


“Kedua, BWI akan disalurkan kepada semua ketua isi rumah yang terjejas termasuk mereka yang belum berpindah ke pusat pemindahan sementara.


“Ketiga, RM10,000 kepada waris mangsa yang maut ketika banjir.


"Akhir sekali, mereka yang terjejas akibat banjir boleh menuntut BWI setiap kali bencana berlaku, tidak seperti sebelum ini apabila mereka hanya boleh berbuat demikian sekali semasa Monsun Timur Laut."


Ismail Sabri berkata, menyedari mangsa banjir memerlukan wang tunai, kerajaan negeri telah mengeluarkan bayaran BWI bermula 27 Dis dan ia dijangka selesai minggu ini.


“Bagaimanapun, akan berlaku sedikit kelewatan di Selangor dan Pahang berikutan jumlah mangsa banjir yang ramai.


“Justeru, saya telah mengarahkan agensi berkaitan memudahkan proses pembayaran tanpa sebarang birokrasi atau tanpa perlu mengisi pelbagai borang seperti sebelum ini.”


Perdana Menteri berkata sehingga kini, lebih 30,000 ketua isi rumah telah berdaftar untuk menerima BWI.


“Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) telah pun menyalurkan peruntukan awal BWI berjumlah RM34 juta kepada 11 negeri.


"Bagi BWI bagi mereka yang maut semasa banjir, seramai 25 waris telah menerima RM10,000 setiap seorang seperti yang diumumkan."


Dalam kenyataan sama, Ismail Sabri turut mengumumkan kerajaan bersetuju memberikan baucar kepada mangsa banjir untuk pembelian peralatan elektrik.


"Setiap ketua isi rumah yang layak boleh memohon baucar bernilai RM500 apabila membuat pembelian, sama ada secara fizikal di kedai berdaftar, pasar raya atau di platform e-dagang yang diiktiraf oleh Kementerian Tenaga dan Sumber Asli."


Ismail Sabri berkata bagi meringankan beban mangsa banjir yang mengalami kerosakan kenderaan, beberapa inisiatif akan dilaksanakan.


“Perodua akan menyediakan perkhidmatan tunda kereta ke pusat servis secara percuma. Perodua juga bersetuju memberikan diskaun 50 peratus bagi alat ganti.


“Proton juga bersetuju memberikan diskaun 50 peratus bagi alat ganti bagi kebanyakan model kereta, selain perkhidmatan tunda dan cuci kereta percuma di pusat servis berdaftar mereka.


“Bagi syarikat kereta lain, kebanyakan mereka bersetuju memberikan perkhidmatan tunda percuma dan diskaun sebanyak 25 peratus atau lebih, bagi alat ganti dan caj buruh di pusat servis berdaftar masing-masing.


“Sesetengah syarikat juga menawarkan bayaran secara ansuran sehingga setahun.


"Akhir sekali, terdapat baucar RM1,000 untuk pembaikan atau pembelian menggantikan kenderaan peribadi yang mengalami kerosakan keseluruhan."


Bagi meningkatkan akses tunai kepada mangsa banjir yang memerlukan, Ismail Sabri berkata Bank Simpanan Nasional (BSN), dengan jumlah dana RM100 juta, menawarkan pembiayaan sehingga RM10,000 pada kadar sifar dengan tempoh bayaran balik sehingga 3.5 tahun termasuk moratorium pembayaran balik selama enam bulan.


Beliau berkata setakat semalam (28 Dis), BSN telah menerima permohonan dengan nilai RM25 juta, dan bank itu telah pun meluluskan pinjaman bernilai RM10 juta.


Beliau menambah selain BSN, Bank Negara Malaysia mempunyai peruntukan RM500 juta untuk Kemudahan Bantuan Bencana (DRF) melalui bank perdagangan iaitu sehingga RM500,000 kepada usahawan perusahaan kecil dan sederhana dan sehingga RM75,000 kepada usahawan mikro. .


“Tempoh pembiayaan sehingga lima tahun termasuk moratorium pembayaran balik sehingga enam bulan, dengan kadar pembiayaan sehingga 3.5 peratus setahun.


Sementara itu, Ismail Sabri berkata kerajaan memperuntukkan sejumlah RM100 juta untuk menggerakkan kerja-kerja pasca banjir.


“Selain itu, kerajaan juga menambah RM50 juta lagi khusus untuk Selangor dan Pahang bagi tujuan sama.


“Peruntukan itu akan digunakan untuk menjalankan kerja-kerja pembaikan dan pembersihan rumah penduduk serta kemudahan awam yang rosak.”


Bagi kerja-kerja pembersihan, Ismail Sabri berkata kerajaan memperuntukkan tambahan RM10 juta untuk membiayai perkhidmatan kutipan sisa banjir serta kerja-kerja pembersihan jalan, kemudahan awam dan pekarangan mangsa.


“Ketika ini Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bersama Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara, Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam serta kontraktor yang dilantik sedang giat menjalankan kerja-kerja pembersihan di kawasan yang dilanda banjir.


“Bagi mempercepatkan kerja-kerja memungut, membersihkan dan menghantar sisa banjir ke tapak pelupusan sampah, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah menambah bilangan tenaga kerja dengan melantik lebih ramai kontraktor turun padang termasuk kawasan yang sebelum ini tidak dapat dilalui,” katanya.


Ismail Sabri berkata kerajaan sentiasa mengambil pendekatan holistik melalui pelbagai inisiatif dan langkah bagi memastikan kebajikan Keluarga Malaysia terjaga.


“Semoga semua inisiatif di atas dapat membantu meringankan beban Keluarga Malaysia yang dilanda banjir.


“Sama-sama kita berusaha dan berdoa agar impak bencana banjir ini dapat ditangani segera agar kita dapat fokus kepada pemulihan dan pertumbuhan ekonomi pada tahun hadapan.”

Comments


bottom of page