top of page
  • newsatmy

Kes rasuah Rosmah: Pendakwaan sedia serah salinan surat pelantikan Sri Ram

9 April 2021

PUTRAJAYA: Pasukan pembelaan dalam kes rasuah Datin Seri Rosmah Mansor akan diberikan salinan surat pelantikan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya (TPR) kanan setelah pihak pendakwaan bersetuju menyerahkan dokumen itu kepada mereka.


TPR Ahmad Akram Gharib akur rayuan Rosmah dibenarkan dan juga pihak pendakwaan memberikan surat pelantikan bertarikh 8 Julai 2020 kepada pihak pembelaan dengan pengecualian untuk tidak memasukkan bahagian-bahagian tertentu yang tidak berkaitan dengan kes Rosmah.


Berikutan perkembangan itu, panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai oleh Hakim Datuk Suraya Othman membenarkan rayuan Rosmah untuk mendapatkan surat pelantikan Sri Ram sebagai TPR kanan dalam perbicaraannya yang berkaitan dengan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak.


Beliau membenarkan permohonan Ahmad Akram untuk memberikan salinan dokumen itu kepada pihak pembelaan pada Isnin.


Hakim lain yang bersidang ialah Hakim Datuk Abu Bakar Jais dan Datuk Ghazali Cha.


Rosmah membawa perkara itu ke Mahkamah Rayuan setelah Mahkamah Tinggi menolak permohonannya untuk mendapatkan surat pelantikan Sri Ram pada 19 Ogos tahun lepas.


Rosmah, 69, isteri bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berdepan dengan satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima RM6.5 juta suapan daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin berkaitan projek tenaga solar itu.


Rasuah itu didakwa diterima menerusi bekas pembantunya, Datuk Rizal Mansor sebagai balasan kerana membantu Jepak Holdings memperoleh Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel untuk 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion daripada Kementerian Pendidikan secara rundingan terus.


Perbuatan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra di sini; di kediaman Rosmah di Jalan Langgak Duta, Taman Duta serta di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 dan September 2017.


Semasa prosiding berlangsung, Suraya menyoal Ahmad Akram sama ada terdapat surat pelantikan Sri Ram, yang beliau jawab: Ya.


Setelah membaca surat pelantikan itu, hakim itu berkata, berdasarkan pengamatan mahkamah, dokumen itu tidak memenuhi dua daripada tiga syarat yang diminta oleh peguam Rosmah.


Beliau berkata, surat pelantikan itu tidak bertarikh pada atau sebelum 15 November 2018, hari Rosmah didakwa di mahkamah dan tidak ditandatangani oleh Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Tommy Thomas.


Sebaliknya, beliau berkata, surat itu bertarikh 8 Julai tahun lepas dan ditandatangani Peguam Negara sekarang, Tan Sri Idrus Harun.


Pasukan pembelaan Rosmah, yang diketuai peguam Datuk Jagjit Singh, sebelumnya memohon mahkamah supaya melihat tarikh surat pelantikan tersebut dan siapa yang menandatanganinya serta sama ada surat itu mengandungi butir-butir berkaitan dengan tuduhan terhadap Rosmah.


Di luar mahkamah, Jagjit memberitahu pemberita bahawa ketika Rosmah didakwa, tiada surat pelantikan untuk Sri Ram bertindak sebagai TPR kanan.


Tindakan Sri Ram sepanjang kes pendakwaan, pada pandangan beliau adalah batal kerana tidak pernah dilantik.


“Sekarang isunya adalah sama ada kami akan memohon perbicaraan semula,” katanya.


Mahkamah Tinggi pada 18 Februari lepas, mengarahkan Rosmah membela diri terhadap ketiga-tiga pertuduhan tersebut.


- Bernama

bottom of page