top of page
  • newsatmy

Ketua teknikal baharu FAM mahu menggiatkan semula bola sepak Malaysia

6 Januari 2022

Pengarah teknikal yang baharu dilantik, Scott O'Donell mahu meremajakan semula FA Malaysia (FAM) F30: pelan hala tuju kerana beberapa rancangan dan sasaran mereka terjejas akibat pandemik Covid-19.


Pemain Australia yang banyak mengembara itu menyertai Kuala Lumpur dalam Liga-M dari 1994-1995, membuat 35 penampilan sebagai pemain pertahanan. Dia juga pernah bermain untuk Tampines Rovers Singapura dan kelab di Australia.


Beliau telah dinamakan sebagai Jurulatih Terbaik Liga-S 2003 ketika beliau membimbing Geylang United. Beliau juga pernah berkhidmat dengan pasukan kebangsaan Kemboja pada 2005-2007 dan 2009-2010.


Pengajar kejurulatihan bertauliah Fifa dan bekas pengarah pendidikan jurulatih Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) itu juga merupakan pengarah teknikal All India Football Federation (AIFF) dari 2011-2014.


O'Donell yang berusia 54 tahun berkata, dia berhasrat untuk meninggalkan bola sepak Malaysia dalam kedudukan yang lebih baik selepas tempohnya.


"Pelan hala tuju F30 adalah pelan yang baik, tetapi ia juga harus menjadi pelan yang berkembang, dokumen hidup, yang berubah mengikut peredaran masa. Pelan hala tuju itu terganggu oleh wabak itu," katanya di Wisma FAM di Kelana Jaya semalam.


"Ia tidak bermakna tumpuan berubah kepada apa yang kita mahu capai dalam membangunkan bola sepak Malaysia. Pasukan negara diutamakan, tetapi bola sepak akar umbi, pembangunan belia, pendidikan jurulatih, bola sepak wanita dan futsal adalah sama penting.


"Saya mahu meninggalkan bola sepak Malaysia di tempat yang lebih baik apabila kontrak saya tamat selepas tiga tahun. Tiada pembaikan pantas atau jalan pintas dalam pembangunan bola sepak. Kami perlu melibatkan diri dengan semua pihak berkepentingan dan bekerja ke arah yang sama."


O'Donell berkata bahawa pasukan kebangsaan akan melangkau jendela antarabangsa Fifa seterusnya pada 24 Jan-1 Feb.


Dengan keputusan itu, Harimau Malaya tidak akan bermain sekurang-kurangnya dua perlawanan persahabatan.


Keputusan itu dijangka memandangkan pasukan kebangsaan tanpa jurulatih berikutan peletakan jawatan Tan Cheng Hoe baru-baru ini.


Misi paling penting Malaysia untuk musim ini ialah kelayakan Piala Asia, yang bermula pada 8 Jun.


"Dari segi jendela Fifa, tiada keperluan mendesak untuk itu buat masa ini. Pasukan-pasukan sedang bersiap sedia untuk Liga Super dan Liga Perdana. Saya tidak fikir ada keperluan untuk mengganggu rancangan mereka pada peringkat ini," tambahnya .

Comments


bottom of page