• newsatmy

Mahathir: UMNO ‘cakap kosong’ sahaja, tak serius putus hubungan dengan PPBM

8 Mac 2021

LANGKAWI: Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG), Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa UMNO tidak serius untuk memutuskan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).


Selain itu, beliau berpendapat, langkah memutuskan hubungan hanya sekadar ‘cakap kosong’ kerana UMNO dan Bersatu saling bergantungan antara satu sama lain untuk mengekalkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).


Bekas Pengerusi Bersatu itu berkata, UMNO hanya boleh menarik diri daripada gabungan itu sekiranya parti itu menjalin kerjasama dengan gabungan lain yang mempunyai bilangan majoriti mencukupi untuk menubuhkan kerajaan baharu.


Bagaimanapun, katanya, setakat ini tiada gabungan atau parti lain yang dilihat mampu memenuhi hasrat UMNO tersebut.


“Kalau UMNO tidak bekerjasama dengan Bersatu, Bersatu akan jatuh. Apabila Bersatu jatuh, maka UMNO pun akan jatuh. Ini kerana UMNO pun bergantung kepada Bersatu, seperti mana Bersatu bergantung kepada UMNO,” katanya pada sidang akhbar selepas menerima suntikan vaksin Covid-19 pada Ahad.


Dr Mahathir berkata, walaupun kedua-dua parti itu dilihat bergeseran, namun akhirnya UMNO terpaksa memilih Bersatu untuk mengekalkan kuasa.


“UMNO ini saya fikir dia cakap sahaja. Apabila tiba masa untuk undi, UMNO terpaksa sokong Bersatu kalau mereka tak mahu jatuh. Saya berpendapat, cakap-cakap UMNO ini kita tak boleh ambil kira,” katanya.


Sementara itu, mengulas mengenai setahun pentadbiran PN, Dr Mahathir menyifatkan ia bukanlah satu gabungan kerjasama yang kukuh.


“PN adalah gabungan baharu. Mereka nampak tak begitu bergabung dengan kemas. Ada pendapat yang berbeza-beza antara mereka. Contohnya UMNO, walaupun sertai Muafakat Nasional (MN) bersama Pas tetapi tak mahu sertai dalam PN,” katanya.