top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Malaysia kekalkan kerusi di IMO

12 Disember 2021

LONDON: Malaysia mengekalkan kerusinya dalam Kategori C Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO) untuk 2022-2023, memperoleh 128 daripada 159 undi.


Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dan delegasinya sangat gembira dengan keputusan itu, dan menyifatkan kemenangan itu sebagai meyakinkan.


“Kami berasa bertuah kerana mendapat pengiktirafan ini untuk Malaysia untuk penggal kesembilan yang kami menangi sebagai ahli Majlis IMO.


“Ini adalah satu pengiktirafan penting bagi Malaysia, penjaga Selat Melaka.


“Kami telah menang dengan 128 undi yang meyakinkan,” kata Wee selepas pengumuman itu di ibu pejabat IMO di sini semalam.


Wee berkata sejak memenangi kerusi itu pada 2006, Malaysia telah berkhidmat dengan baik dan beliau menganggap kemenangan itu sebagai pembuktian Malaysia mempromosikan agenda tertentu.


Malaysia, katanya, telah menganjurkan kursus untuk Program Kerjasama Teknikal Kebangsaan, membantu negara-negara, khususnya negara pulau, meningkatkan keupayaan mereka, yang turut memberi manfaat kepada industri maritim Malaysia.


“Malaysia memandang serius penghormatan dan tanggungjawab ini kerana perkapalan adalah salah satu cara pengangkutan barangan terpenting bagi Malaysia, serta pemboleh pertumbuhan ekonomi kita.


“Pelabuhan Malaysia dan industri perkapalannya memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi negara.


"Kepentingan modal insan kami dalam industri perkapalan dan maritim juga akan mendapat manfaat hasil daripada pemilihan semula kami ke majlis IMO," katanya sambil berterima kasih kepada bahagian maritim kementeriannya yang telah bekerjasama dengan Kementerian Luar dan suruhanjaya tinggi Malaysia. di London.


"Pemilihan semula kami bergantung pada komitmen dan sumbangan jangka panjang Malaysia kepada program dan cita-cita IMO dan agensi konstituennya.


“Pemilihan semula ini mencerminkan pengiktirafan Malaysia oleh IMO dan negara anggotanya atas kerjasama kami dalam keselamatan marin, perlindungan alam sekitar, kebajikan dan hak pelaut, serta menjaga keselamatan dan keselamatan perkapalan di seluruh dunia.


"Harapan kami sebagai ahli majlis yang bertanggungjawab dan komited adalah untuk terus bekerjasama dengan IMO dan negara anggota sesama kami dalam misi jangka panjang bersama kami untuk mempromosikan penghantaran yang selamat, terjamin, mesra alam, cekap dan mampan untuk semua negara dan komuniti di seluruh dunia, "kata Wee.


Hadir pada perhimpunan agung IMO ke-32 ialah Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke United Kingdom of Great Britain dan Ireland Utara Zakri Jaafar, Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Isham Ishak, serta wakil dari pelabuhan dan agensi Malaysia.

bottom of page