top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Malaysia mempunyai Monarki Perlembagaan, bukan Peraturan Eksekutif

2 Julai 2021

Sangat ironis dengan kemenangan 'Reformasi' pada tahun 2008, kita mulai melihat pergeseran konseptual dari norma yang telah ditetapkan dengan upacara monarki perlembagaan secara tiba-tiba dianggap sebagai "penguasa eksekutif". Persepsi itu tetap jelas dalam desakan pembangkang baru-baru ini agar Yang di-Pertuan Agong menggunakan kuasa budi bicaranya untuk memanggil semula Parlimen. Ini hanyalah satu lagi contoh pengikisan proses dan kepentingan demokrasi rakyat.


Seperti di negara-negara lain, monarki perlembagaan kita adalah sisa masa lalu feudal kita. Walaupun demikian, sistem demokrasi yang kita perjuangkan ketika Kemerdekaan telah dengan jelas menetapkan had monarki perlembagaan.


Sistem kita dimodelkan dengan teliti pada sistem British di mana royalti tersebut terbatas pada tugas rasmi, upacara, dan perwakilan, tugas bukan kepartian seperti memberikan penghormatan, membubarkan Parlimen dan melantik Perdana Menteri atau Ketua Menteri. Bahkan hak istimewa kerajaan digunakan menurut undang-undang yang diberlakukan di Parlimen atau dalam konteks konvensi atau preseden. Ia dilaksanakan atas nasihat menteri yang bertanggungjawab kepada Parlimen, selalunya Perdana Menteri atau Menteri Besar. Raja boleh menyatakan pandangannya sebagai penguasa perlembagaan, tetapi dia akhirnya harus menerima keputusan Ketua Eksekutif dan Kabinetnya.


Dalam kerangka Raja Berperlembagaan, yang berdaulat harus melantik seorang individu yang memerintahkan sokongan Dewan, yang biasanya pemimpin parti atau gabungan yang mempunyai majoriti di Dewan tersebut. Setelah selesai, semua kuasa perundangan dilaksanakan oleh dan dengan nasihat dan persetujuan Dewan Undangan. Ini termasuk pelantikan pegawai awam, yang bukan hak kerajaan.


Prinsip Raja Berperlembagaan.

Menurut salah seorang penulis yang paling penting mengenai monarki perlembagaan, Walter Bagehot, monarki hanya melambangkan kesatuan nasional atau dalam kes kita, masyarakat negara; dari sudut pandang kekuatan politik, Yang Berdaulat dalam pemerintahan berperlembagaan hanya memiliki tiga hak: "hak untuk dirundingkan, hak untuk mendorong, hak untuk memberi peringatan".


Ahli fahaman ternama Malaysia, Tun Mohamed Suffian bin Hashim dalam "Pengantar Perlembagaan Malaysia", menjelaskan peranan Raja dan Gabenor sebagai 'bertindak sesuai dengan nasihat':

“Seorang Penguasa, walaupun berdaulat, tidak memiliki kekuatan autokratik. Seorang Raja dan juga seorang Gabenor mesti bertindak sesuai dengan nasihat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atau anggota Majlis yang bertindak di bawah kuasa umum Majlis, kecuali sebagaimana yang diperuntukkan oleh perlembagaan persekutuan atau negeri. Penguasa atau Gabenor berhak, atas permintaannya, atas segala informasi mengenai pemerintahan negara yang tersedia untuk Majlis Eksekutif. Raja atau Gabenor bukan anggota Majlis Eksekutif. Anggota Majlis Eksekutif hanya bertemu sesama mereka, dan setelah itu Menteri Besar atau Ketua Menteri mengemukakan nasihat Majlis Eksekutif kepada Raja atau Gabenor… ”


Walaupun demikian, seorang Raja mempunyai kuasa budi bicara dalam melaksanakan fungsi-fungsi berikut termasuk: pelantikan Perdana Menteri atau Menteri Besar; penolakan persetujuan atas permintaan pembubaran Dewan Perundangan; meminta mesyuarat Majlis Raja-Raja; apa-apa fungsi sebagai ketua agama Islam atau berkaitan dengan adat orang Melayu; pelantikan waris; pelantikan orang ke peringkat adat, gelaran, dan lain-lain; peraturan istana dan istana raja.


Menundukkan Sultan: Pakatan menetapkan preseden pada tahun 2008 dan selepasnya

Selepas pilihan raya umum 2008, Pakatan Rakyat menetapkan preseden dengan menangguhkan hak memilih Menteri Besar kepada Sultan. Mereka memilih memilih Menteri Besar Perak dan Timbalan MB untuk Selangor dengan menyerahkan hak prerogatif ini kepada sultan di kedua-dua negeri itu. Daripada hanya mengemukakan calon mereka di hadapan Sultan untuk disahkan, seperti yang disyaratkan dalam sistem demokrasi kita, parti-parti komponen Pakatan Harapan bertengkar atas pemilihan MB mereka dan dengan demikian, merendahkan demokrasi berparlimen kita dengan memberikan wang kepada sultan.


Sekali lagi pada tahun 2011, usaha Pakatan Rakyat untuk meluluskan pindaan perlembagaan di DUN Selangor untuk mengembalikan kuasa melantik tiga penjawat awam teratas negeri itu menjadi Sultan Selangor adalah langkah mundur bagi gerakan rakyat. Dalam permainan politik mereka dengan UMNO, pemerintah PR nampaknya tidak memperhatikan kepentingan rakyat dan tujuan gerakan Reformasi.


Itu adalah preseden buruk di mana wakil rakyat menyerahkan hak prerogatif mereka kepada sultan. Pengabaian kepada Sultan atas pilihan Menteri Besar di Selangor dan Perak diulang pada tahun 2014 dan malangnya, ini menambah rutinisasi "konvensyen" berbanding pilihan MB.


Pertarungan pertempuran di Johor atas pemilihan Menteri Besar pada tahun 2019 adalah pertengkaran antara kerajaan Pakatan dan kerajaan terhadap prinsip perlembagaan. Kemudian Perdana Menteri pada ketika itu, Tun Mahathir menegaskan bahawa peranan melantik Menteri Besar Johor yang baru terletak pada parti yang memenangi pilihan raya, bukan dengan Sultan Johor. Ketika raja berperlembagaan kita berjalan, PM sudah tentu kecuali bahawa sejak tsunami politik tahun 2008, Pakatan telah berkedip dua kali dalam royal pertempuran ini.


Kepentingan demokratik rakyat didahulukan

Seruan Pakatan agar Yang di-Pertuan Agong menggunakan kuasa budi bicaranya untuk menyusun semula Parlimen adalah satu lagi contoh kecenderungan mundur dalam pengikisan kepentingan demokrasi rakyat. Sudah tentu, penggunaan berterusan Darurat oleh PN untuk menggantung parlimen adalah tidak wajar. Penyebaran kes baru Covid-19 yang berterusan telah menunjukkan bahawa pengisytiharan Darurat adalah alasan yang lemah untuk menggantung Parlimen.


Walaupun demikian, hak prerogatif kedaulatan mempunyai had di bawah pemerintahan berperlembagaan kita. Sebarang gerakan reformasi mesti memajukan kepentingan rakyat ke hadapan, bukan di belakang! Kepentingan rakyat tidak boleh digadaikan dalam permainan politik Pakatan dengan UMNO untuk melihat siapa yang lebih 'Melayu' atau lebih menghormati raja-raja Melayu. Mari kita jelas, raja perlembagaan kita bukan pemerintah eksekutif.
--PN Online

Commentaires


bottom of page