top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Pendakwaan gugurkan rayuan terhadap pembebasan Ku Nan dalam kes rasuah

19 NOVEMBER 2021

KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan dalam kes rasuah RM2 juta melibatkan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor telah menarik balik rayuannya terhadap keputusan mahkamah pada awal tahun ini untuk membebaskan bekas menteri itu menerima rasuah daripada seorang ahli perniagaan pada 2016, lapor The Edge.


Mahkamah Rayuan pada 16 Julai membenarkan permohonan Tengku Adnan, untuk mengetepikan sabitan dan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta yang dihadapi oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.


Ia berkata dalam keputusan majoriti 2-1 bahawa cek bernilai RM2 juta yang diterima daripada ahli perniagaan Chai Kin Kong adalah sumbangan politik kepada Umno.


Pihak pendakwaan memfailkan rayuan terhadap keputusan itu pada 19 Julai, yang merayu terhadapnya ke Mahkamah Persekutuan.


Bagaimanapun, The Edge berkata ia telah mendapat tahu bahawa pihak pendakwaan telah menarik balik rayuannya.


Tengku Adnan didapati bersalah menerima rasuah oleh Mahkamah Tinggi pada 21 Dis tahun lepas.


Hakim kes berkenaan berkata bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan kesnya di luar keraguan munasabah.


Tengku Adnan didakwa atas kapasitinya sebagai seorang penjawat awam dengan menerima untuk dirinya wang berjumlah RM2 juta daripada ahli perniagaan Chai Kin Kong, yang merupakan pengarah Aset Kayamas Sdn Bhd, melalui cek Hong Leong Islamic Bank milik syarikat itu yang didepositkan ke dalam akaun CIMB milik Tadmansori Holdings Sdn Bhd, di mana Tengku Adnan mempunyai kepentingan.


Tengku Adnan, yang juga Ahli Parlimen Putrajaya, dituduh melakukan kesalahan itu di CIMB Bank cawangan Pusat Bandar Damansara pada 14 Jun 2016.


Dia didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga dua tahun, denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.


Hakim Mohamed Zaini, yang menyampaikan keputusan itu, berkata tiada bukti yang menunjukkan Tengku Adnan telah mengeluarkan RM2 juta daripada akaun Tadmansori untuk membayar perbelanjaan pilihan raya kecil di Sg Besar dan Kuala Kangsar.


“Tidak dinafikan bahawa RM2 juta itu kekal dalam akaun Tadmansori untuk manfaat tertuduh dan tidak membayar untuk dua pilihan raya kecil itu,” kata Zaini sambil menambah bahawa Tengku Adnan telah menggunakan Tadmansori “sebagai facade untuk jenayahnya”.


Namun begitu, Mahkamah Rayuan memutuskan pada bulan Julai bahawa Zaini telah tersingkir dalam penghakimannya, mengetepikan sabitan, tempoh penjara dan denda yang diserahkan kepada bekas menteri itu.

bottom of page