top of page
  • newsatmy

Penganalisis berpecah mengenai tinjauan IPO untuk 2022

21 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Penganalisis pasaran berbelah bahagi mengenai prospek persekitaran tawaran awam permulaan (IPO) Malaysia pada 2022 berikutan setahun yang ditandai dengan pelbagai cabaran ekonomi dan geopolitik.


Apabila ekonomi domestik pulih dan pasaran kekal cair dengan harapan untuk menarik syarikat tambahan ke bursa tempatan, sesetengah penganalisis percaya program rangsangan kerajaan yang mencukupi untuk membantu pemulihan pada 2021 telah memperoleh keyakinan untuk pasaran IPO domestik, yang lain mendapati 2022 adalah satu lagi tahun yang sukar untuk latihan sedemikian.


"Saya fikir selera untuk IPO sepatutnya bergerak seiring dengan keadaan ekonomi yang bertambah baik," kata ketua ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid kepada The New Straits Times.


Beliau berkata pemulihan ekonomi bermakna selera risiko yang lebih baik, yang bermaksud permintaan untuk ekuiti dan secara tidak sengaja, IPO juga harus bertambah baik memandangkan nisbah risiko-ganjarannya yang tinggi.


"Selain itu, pendapatan syarikat juga berkemungkinan meningkat, membawa kepada penilaian pendapatan yang lebih baik. Secara ringkasnya, IPO sepatutnya berada dalam keadaan baik tahun depan," katanya.


Afzanizam berkata masa itu sentiasa penting kerana sentimen pasaran boleh berubah serta-merta.


"Risiko buruk telah dapat dilihat, dan oleh itu, perancangan yang teliti adalah penting.


"Oleh itu, mengimbangi keperluan pembiayaan dan sentimen pasaran akan sentiasa menjadi sebahagian daripada keputusan IPO," katanya.


Pengurus Penyelidikan FSMOne Jason Wong Jia Jun berpendapat 2022 akan menjadi tahun yang sukar untuk IPO.


"Di satu pihak, selepas setahun dihambat oleh penutupan berpanjangan, kami melihat beberapa syarikat yang telah menangguhkan IPO mereka pada 2021 akibat wabak dan juga syarikat baharu yang ingin mengakses pasaran modal.


"Sebaliknya, ketidaktentuan politik, sentimen pasaran yang lemah dan penilaian yang rendah boleh menghalang syarikat daripada menjadi awam," katanya kepada NST.


Beliau berkata ketidaktentuan politik domestik telah mempengaruhi sentimen pasaran dan penilaian bagi ekuiti domestik


pasaran mungkin menghalang sesetengah syarikat daripada menyenaraikan pada ketika ini sehingga keadaan bertambah baik, mungkin selepas pilihan raya umum yang dinanti-nantikan di suatu tempat pada 2022.


Pengarah kanan ekuiti Affin Hwang Asset Management Gan Eng Peng bersetuju dengan Jason, berkata 2022 bukan tahun yang kukuh untuk penyenaraian.


Beliau berkata IPO cenderung dikaitkan dengan kekuatan pasaran, dengan penjual mahukan penilaian yang lebih tinggi untuk keluar dan pasaran yang lemah hanya tidak memberikan nilai yang penjual inginkan.


2022 juga mungkin bukan tahun yang hebat memandangkan pelbagai cukai yang dikenakan semasa Bajet 2022, katanya.


Gan berkata pertemuan pilihan raya yang berpotensi, kemunculan semula Covid, inflasi yang meningkat, pengurangan yang lebih cepat dan kerajaan yang lebih sosialistik menuju ke arah saluran IPO yang lemah yang memfokuskan kepada nama yang lebih kecil.


Beliau berkata mungkin terdapat lebih banyak aktiviti ekuiti swasta pada 2022 memandangkan penilaian murah dan pengumpulan dana ekuiti persendirian (PE) yang tidak dibelanjakan yang memfokuskan kepada Asia.


"Begitu juga, mungkin terdapat lebih banyak aktiviti penggabungan dan pengambilalihan (M&A), penswastaan ​​dan penyahsenaraian kerana pemilik mengambil kesempatan daripada penilaian murah dan pembiayaan yang masih agak murah tersedia," katanya.


Ketika ditanya sama ada syarikat teknologi baharu mungkin melihat potensi dalam penyenaraian di Bursa Malaysia tahun depan, Gan berkata Malaysia, malangnya, bukan sarang syarikat permulaan kewangan digital.


"Ia juga bukan pasaran semula jadi untuk penyenaraian sedemikian," katanya.


"Sejarah jelas menunjuk ke arah penyenaraian sedemikian dalam pasaran yang lebih rancak dan mendalam di luar negara.


"Kami mempunyai sebilangan kecil nama tenaga bersih bermodal kecil, tetapi kebanyakannya masih belum menangkap imaginasi pelabur arus perdana," katanya.


Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pemerhati Pemegang Saham Minoriti Devanesan Evanson berkata berdasarkan senario semasa, dengan KLCI yang lebih rendah dan harga saham yang lebih rendah, unjuran itu tidak kelihatan yakin untuk pasaran IPO.


Beliau berkata bagi IPO, penilaian adalah pertimbangan penting, dan mungkin terdapat pengurangan bilangan syarikat yang ingin disenaraikan kerana IPO berpotensi mungkin memutuskan untuk menunggu seketika dan menyenaraikan apabila pasaran menawarkan penilaian yang lebih tinggi.


Devanesan berkata ketegangan geopolitik yang berterusan di rantau ini dan landskap politik dan ekonomi domestik tidak menggalakkan saluran paip IPO yang rancak.


"Ia akan menjejaskan bilangan IPO yang akan datang. Tetapi, sekali lagi, ia adalah mengenai penilaian kerana penawar mencari pasaran yang mampu menerima harga IPO yang lebih tinggi," katanya.


Devanesan juga berkata bahawa alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dan kemampanan adalah pertimbangan penting bagi syarikat IPO yang berpotensi, terutamanya jika syarikat ini mencari pelabur asas institusi.


"Pelabur asas institusi mempunyai keupayaan ini untuk memberi keyakinan tentang kejayaan IPO.


“Dan bagi pelabur institusi ini, ESG dan kemampanan merupakan agenda utama mereka.


"Jadi, secara ringkasnya, jika anda mahukan pelabur asas institusi, anda perlu mengambil kira kriteria ESG dalam tawaran IPO anda," katanya.


Selanjutnya, beliau berkata memandangkan kekurangan cip di seluruh dunia, syarikat semikonduktor kemungkinan besar akan mencuba dan memanfaatkan penilaian kaya yang ditawarkan pasaran.


"Syarikat dalam sektor tenaga boleh diperbaharui dan sektor solar dijangka mencatat prestasi yang baik dengan semua penekanan baru-baru ini terhadap ESG untuk syarikat tersenarai - syarikat ini akan mempunyai pelanggan sedia," katanya.

bottom of page