top of page
  • newsatmy

Perang harga dalam pasaran tenaga akan datang?

19 Disember 2021

KUALA LUMPUR: Kemunculan varian Omicron menimbulkan kebimbangan mengenai bekalan dan permintaan minyak mentah, serta kemungkinan kenaikan kadar faedah ketika bank pusat di seluruh dunia bergelut dengan lonjakan tekanan inflasi.


Pemerhati pasaran berkata senario ini boleh memberi kesan kepada harga minyak kerana minyak mentah Brent semakin rendah kepada kira-kira AS$74.55 setong pada masa penulisan.


Ketua ekonomi IQI Juwai Shan Saeed berkata pasaran minyak sedang menuju ke fasa 'kemunduran' kerana harga minyak semasa lebih tinggi daripada harga semerta yang didagangkan dalam pasaran hadapan.“Harga minyak sepatutnya berlegar antara AS$73 dan AS$87 setong pada penghujung separuh kedua (2H) 2021 atas premis permintaan meningkat dan lebih ramai orang mendapat vaksin.


“Mengenai senario asas, harga minyak akan kekal lebih tinggi daripada AS$80 setong pada 2022,” katanya kepada New Straits Times semalam.


Shan berkata Omicron mungkin terkawal sekarang, tetapi masih terlalu awal untuk menentukan pergerakan varian itu dalam tempoh dua hingga tiga bulan akan datang.


"Kami sudah pasti menuju perang harga dalam pasaran tenaga. Pasaran minyak bergerak antara geopolitik dan geoekonomi. Beliau berkata bahawa keluk permintaan masih lebih kuat daripada garisan bekalan," katanya.


Shan berkata ramai pemain mungkin mengambil kedudukan dalam sektor tenaga memandangkan kaunter minyak dan gas (O&G) di Bursa Malaysia boleh didagangkan secara aktif.


"Petronas akan mendapat manfaat daripada harga minyak yang lebih tinggi, sekali gus menyumbang dengan ketara kepada pendapatan kerajaan pada 2022."


Ini membolehkan kunci kira-kira kerajaan kekal pada kedudukan yang kukuh sambil disatukan disebabkan oleh kitaran kenaikan tenaga dan komoditi yang lebih tinggi.


"Perbelanjaan modal (capex) hanya akan kembali apabila harga minyak kekal melebihi AS$80 setong, memberikan insentif untuk meletakkan dana untuk pengembangan selanjutnya."


Shan berkata industri minyak memerlukan antara AS$300 dan AS$500 bilion dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang dalam kawasan capex kerana ekonomi global memerlukan pelaburan untuk memenuhi prospek permintaan untuk tahun-tahun akan datang," tambahnya.


Sementara itu, GlobalData melaporkan bahawa permintaan global untuk produk minyak telah menunjukkan pemulihan yang kukuh tahun ini, tetapi permintaan minyak tanah daripada sektor penerbangan kekal sebagai penghalang utama kepada pemulihan sepenuhnya.


Syarikat data dan analitik itu berkata permintaan untuk produk minyak, tidak termasuk minyak tanah, telah pulih sepenuhnya pada suku ketiga (S3) 2021 berbanding tempoh yang sama pada 2019.


Analisis GlobalData menyerlahkan bahawa permintaan untuk minyak tanah, yang digunakan terutamanya untuk bahan api jet, telah berlegar pada kira-kira dua pertiga daripada tahap pra-Covid-19 sepanjang 2021.


"Oleh itu, apabila ini dimasukkan dalam analisis aliran produk, jumlah permintaan produk minyak ditarik 3.0 peratus di bawah paras pra-Covid untuk Q3."


Penganalisis tenaga pengurusan GlobalData Will Scargill berkata sektor penerbangan yang tertekan menyaksikan kekurangan permintaan global yang ketara, membuka prospek bahawa ia mungkin telah melihat permintaan minyak puncak, memandangkan percepatan peralihan tenaga kepada tenaga boleh diperbaharui.


"Permintaan minyak tanah menyaksikan kesan paling ketara daripada Covid-19 disebabkan oleh sekatan ke atas perjalanan udara. Walaupun sektor itu pulih, sedikit sebanyak, pada 2H 2020, pemulihan telah terhenti tahun ini di tengah gelombang jangkitan dan sekatan - dengan sekatan baharu dikaitkan dengan varian Omicron berkemungkinan mencapai permintaan semula pada S4.


Ketua penyelidikan untuk perjalanan dan pelancongan GlobalData Nick Wyatt berkata sekatan berterusan mungkin akan menjejaskan permintaan untuk perjalanan udara.


"Teka-teki yang dihadapi syarikat penerbangan ialah menentukan berapa banyak kapasiti untuk kekal dalam talian dalam jangka pendek.


"Faktor muatan rendah memberi kesan kepada keuntungan, dan banyak syarikat penerbangan tidak berada dalam kedudukan untuk menyerap penerbangan yang merugikan.


"Oleh itu, terdapat risiko bahawa mereka akan tersilap berhati-hati dan menjatuhkan beberapa armada mereka untuk mengurangkan kos operasi jika mereka melihat permintaan semakin lemah," tambahnya.


Fitch Solutions Country Risk and Industry Research and Independent berkata harga minyak mentah Brent secara amnya kekal mendatar minggu ke minggu, didagangkan pada sekitar AS$75 setong pada masa penulisan.


"Harga mendapat sokongan dalam data positif dari Amerika Syarikat (AS), termasuk permintaan domestik yang kukuh, cabutan inventori minyak mentah yang lebih besar daripada jangkaan dan prospek ekonomi yang optimis daripada Rizab Persekutuan, yang merangsang aset berisiko."


Bagaimanapun, laporan itu mendedahkan bahawa keadaan pasaran kekal mencabar, mengehadkan kenaikan harga.


Bukti bahawa Omicron lebih mudah ditularkan daripada varian lain dan mempunyai rintangan vaksin yang lebih besar telah menimbulkan persoalan untuk permintaan masa hadapan.


Sementara itu, bekalan terus meningkat, dengan OPEC+ memegang 400,000 tong sehari peningkatan pengeluaran mereka pada bulan Januari dan pengguna utama, yang diketuai oleh AS, melepaskan tong daripada rizab strategik mereka.


"Kami berpegang pada ramalan semasa kami, untuk minyak mentah Brent kepada purata AS$72 setong pada 2022."

Opmerkingen


bottom of page