top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

'Percepatkan projek untuk cipta lebih peluang pekerjaan'

19 Disember 2021

KUCHING: Penduduk kampung di Kampung Rantau Panjang, Batu Kawah, menggesa kerajaan menyegerakan projek yang sedang dijalankan di kawasan itu bagi mewujudkan lebih banyak pekerjaan dan peluang perniagaan dalam era pasca pandemik.


Ketua kampung Latep Seman, 69, berkata banyak isi rumah telah terjejas akibat pandemik Covid-19 dan memerlukan pendapatan lebih tinggi dalam beberapa tahun akan datang.


Beliau berkata kebajikan dan kesejahteraan rakyat perlu dikekalkan setanding dengan pembangunan pesat di kampung itu.


“Kita kini mempunyai jalan raya dan infrastruktur yang lebih baik. Projek tebing sungai Batu Kawah yang dilancarkan baru-baru ini juga telah menarik lebih ramai pengunjung ke kawasan itu.


“Namun begitu, kita berharap pelanjutan projek tebing sungai (fasa kelima) yang melibatkan kampung kita dapat dilaksanakan segera.


“Kita mahu ia disiapkan secepat mungkin bagi menjadikan kampung ini lebih semarak dengan aktiviti dan tarikan pelancong.


“Kita mahu rakyat kita boleh hidup dan menyara hidup di sini tanpa perlu pergi jauh (untuk bekerja), terutama suri rumah atau belia yang ingin menceburi bidang perniagaan,” katanya.


Terdapat kira-kira 1,135 isi rumah di kampung itu, terletak di kawasan pinggir bandar, yang bagaimanapun, tidak mempunyai balai raya.


“Kita harap kerajaan negeri dapat menyediakan lokasi (tanah) yang sesuai untuk membina balai raya, yang membolehkan majlis dan majlis diadakan dengan selesa dan selamat.


Kesatuan Guru Sarawak juga berharap kerajaan negeri baharu menaik taraf bangunan sekolah usang, selain memperuntukkan dana untuk penyelenggaraan sekolah.


Presidennya, Adam Prakash Abdullah, berkata walaupun portfolio pendidikan terutamanya di bawah bidang kuasa persekutuan, kerajaan negeri perlu mempunyai bajet di bawah Kementerian Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologinya untuk menampung keperluan sekolah di Sarawak.

Comments


bottom of page