top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Perikatan Nasional melancarkan 'Ikrar untuk Melaka' berasaskan enam tonggak utama

15 NOVEMBER 2021

SHAH ALAM: Perikatan Nasional (PN) melancarkan manifesto "Ikrar PN Untuk Melaka" dengan moto "Melaka Bangkit Gemilang" dengan enam tonggak utama, 11 strategi dan 74 inisiatif, untuk pilihan raya negeri Melaka 20 Nov ini.


Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin melancarkan manifesto itu dengan berjanji akan membawa perubahan besar kepada pentadbiran Melaka, memfokuskan kepada integriti dan ketelusan.


“Saya amat yakin gabungan calon PN yang bertanding kali ini mampu memenuhi aspirasi rakyat Melaka khususnya mereka yang ingin melihat Melaka bangkit sebagai sebuah negeri yang gemilang,” katanya semasa pelancaran di sini pada Ahad (Nov. 14).


PN akan bertanding di semua 28 kerusi DUN, dengan Bersatu meletakkan 15 calon, PAS lapan dan Gerakan lima.


Muhyiddin, yang juga presiden Bersatu, berkata enam tunjang itu ialah ekonomi yang kukuh, keprihatinan terhadap rakyat, industri pelancongan yang teguh, kelestarian alam sekitar, kecekapan infrastruktur, serta pentadbiran yang kukuh dan jujur.


Muhiyddin berkata selaras dengan tonggak pertama ekonomi yang kukuh, PN akan memastikan ekonomi Melaka dibangunkan dengan baik dan secara mampan, memberi tumpuan kepada industri strategik dan berimpak tinggi dengan penekanan kepada pendigitalan dan pembangunan industri mikro, kecil dan sederhana .


“Melalui pendekatan ini, lebih banyak peluang perniagaan akan diwujudkan, dan perniagaan akan memperoleh lebih banyak hasil, yang boleh bermakna pulangan yang lebih baik untuk negeri, dari segi pembangunan pesat yang akan memberi manfaat kepada semua orang,” katanya.


PN juga akan memastikan aspek kesihatan fizikal dan mental, kemudahan perumahan dan rekreasi, meningkatkan prestasi pendidikan rendah dan menengah serta meletakkan Melaka dalam tiga negeri teratas dari segi keputusan peperiksaan awam di negara ini, sebagai sebahagian daripada tonggak kedua keprihatinannya. warganegara.


“PN juga akan memberi penekanan kepada pengurusan sekolah tahfiz khususnya yang berdaftar di bawah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dengan bantuan penyelenggaraan, bantuan one-off RM200 kepada guru tahfiz dan sekolah agama serta tadika di bawah seliaan JAIM,” katanya. berkata.


Bagi memastikan industri pelancongan yang mantap, tonggak ketiga ikrar itu, bekas perdana menteri berkata PN ingin menawarkan program berimpak tinggi yang inovatif, termasuk tempat letak kereta bertingkat di kawasan pelancongan, selaras dengan sistem park-and-ride. , untuk aliran trafik yang lancar, terutamanya pada waktu puncak dan musim cuti.


Tambahnya, PN juga akan mempergiatkan usaha pemulihan industri pelancongan, termasuk pelancongan perubatan antarabangsa untuk menjadikan Melaka sebagai destinasi pelancongan kesihatan pilihan dan pelabuhan persinggahan bagi kapal-kapal criuse yang melakukan perjalanan di sepanjang Selat Melaka serta pusat Mesyuarat, Insentif. , Persidangan dan Pameran (MICE).


Menyentuh tonggak keempat kelestarian alam sekitar, beliau berkata pihaknya akan mempergiatkan usaha pemuliharaan dan pemeliharaan ekosistem sungai, kawasan pantai dan marin serta memperkaya sumber marin bagi memastikan rakyat Melaka dapat hidup dalam persekitaran yang bersih dan sihat.


Juga, Muhiyiddin berkata sebagai sebahagian daripada tonggak kelima infrastruktur cekap PN, ia berikrar untuk memperkukuh penyediaan infrastruktur, termasuk pembinaan dan menaik taraf jalan, sistem perparitan, projek tebatan banjir, liputan Internet 5G, kemudahan hotspot dan WiFi jalur lebar percuma dalam beberapa pilihan. kawasan-kawasan.


Tonggak terakhir, pentadbiran yang kukuh dan bersih mewakili agenda PN untuk memperkasa perkhidmatan awam negeri melalui pendigitalan dan penglibatan rakyat secara langsung. Agensi dan syarikat kerajaan negeri akan diurus dengan cekap dan berintegriti melalui amalan tadbir urus yang baik.


Muhyiddin berkata bagi memastikan Ikrar PN untuk Melaka ditunaikan, Jawatankuasa Khas Pemantauan Pelaksanaan akan ditubuhkan yang terdiri daripada profesional tempatan dan mereka yang berpengalaman luas.


“Ini adalah manifestasi kesungguhan PN untuk memastikan ikrar yang dibuat untuk rakyat di Melaka akan direalisasikan melalui usaha yang gigih dan telus,” katanya.

bottom of page