top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Perjuangan kuasa baru akan bermula minggu depan


Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong berjumpa dengan pemimpin parti politik utama kelmarin (hanya pesaing utama, bukan pemimpin semua 30 parti politik di Malaysia).


Semalam, sebelum jam 9.00 pagi, 220 anggota parlimen harus menyerahkan nama calon pilihan mereka untuk perdana menteri atau PM9.


Jumaat ini, jam 7.30 pagi, Raja-raja Melayu akan bertemu untuk memutuskan siapa yang harus dilantik sebagai Perdana Menteri yang baru.


Hujung minggu ini atau awal minggu depan, Perdana Menteri baru boleh mengangkat sumpah jawatan.


Keesokan harinya, perebutan kuasa baru akan muncul untuk berusaha menggulingkan Perdana Menteri atau PM9 yang baru. Anwar Ibrahim akan menelefon anggota parlimen untuk menawarkan kesepakatan agar Ahli Parlimen menyertainya dalam rancangan menggulingkan Perdana Menteri yang baru.


Pada minggu pertama bulan September, undi tidak percaya akan diusahakan di Parlimen. Perdana Menteri yang baru akan memerlukan sokongan majoriti untuk disahkan melalui undi keyakinan dan Anwar akan berusaha mengalahkan undi itu.


Menjelang pertengahan September, krisis politik baru akan melanda Malaysia dan para politikus, sekali lagi, akan berlari ke Istana Negara untuk mencari penglibatan dan campur tangan Agong dalam menyelesaikan krisis politik dan kebuntuan.


Sementara itu, jumlah kematian akibat Covid-19 akan mencecah 15,000 orang dan jumlah jangkitan Covid-19 akan meningkat menjadi 1,7 juta. Rakyat Malaysia akan terus menderita akibat kejatuhan ekonomi kerana Covid-19 sementara 220 Wakil Rakyat akan berdebat mengenai siapa yang memiliki jumlah tersebut.


Pada akhirnya, bilangan sebenar yang penting bukanlah 111, 112, 113, 114 atau 115 Ahli Parlimen yang memberikan "angka" kepada PM, tetapi 15,000 rakyat Malaysia yang mati, 1,7 juta mangsa Covid-19, dan berjuta-juta lagi yang sukar untuk bertahan hidup, membayar bil mereka, dan mencari sesuap nasi dan makanan untuk diletakkan di atas meja.--PN Online

bottom of page