top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Persefahaman PN-BN lebih utuh – Kamarudin

20 Ogos 2021

KUALA LUMPUR: Persefahaman antara Perikatan Nasional (PN) dengan Barisan Nasional (BN) khususnya dari UMNO disifatkan lebih utuh, berbanding ketika menjadi kerajaan sebelum ini, kata Ahli Parlimen Bandar Tun Razak Datuk Kamarudin Jaffar.


Jelas beliau, perkara itu diterjemah menerusi persetujuan yang konsesus oleh Bersatu, PAS dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) untuk menyokong BN, yang menamakan Naib Presiden UMNO Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon Perdana Menteri kesembilan.


Mengakui percakaran dan tiada kesefahaman antara parti menjadi punca kejatuhan PN, beliau berharap perkara sama tidak berulang sekiranya calon daripada BN dipilih sebagai Perdana Menteri yang baharu.


“Kali ini, UMNO diberikan amanah sepenuhnya sebagai calon Perdana Menteri dan PN seperti yang di umumkan Pengerusi (Tan Sri Muhyiddin Yassin) akan menyokong secara bersyarat.


“Punca kejatuhan PN sebelum ini, harus dijadikan sebagai teladan supaya tidak terjadi lagi…jika terjadi lagi, saya risau akan memberi tekanan kepada rakyat dan seterusnya mereka akan menghukum (Ahli Parlimen) dalam PRU (pilihan raya umum) nanti,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika menjadi tetamu jemputan secara maya dalam program ‘Malaysia Petang Ini: PN Kembali?’ terbitan Bernama TV yang disiarkan petang tadi.


Hari ini, Ahli Parlimen BN dan PN dipanggil ke Istana Negara, bagi mengesahkan akuan bersumpah yang menyatakan sokongan mereka kepada Ahli Parlimen yang dicalonkan sebagai Perdana Menteri kesembilan.


Pada 16 Ogos lepas, Muhyiddin secara rasmi melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri selepas kehilangan sokongan majoriti Ahli Dewan Rakyat dan kini menjadi Perdana Menteri Sementara sehingga kerajaan baharu dibentuk.


Kamarudin yang juga Ahli Parlimen daripada Bersatu menjelaskan, syarat yang ditetapkan oleh PN iaitu Ahli Jemaah Menteri yang bakal dilantik mesti terdiri daripada mereka yang berintegriti, beramanah dan bebas daripada sebarang pertuduhan jenayah di mahkamah, mesti dipatuhi.


Katanya, syarat itu bagi memastikan amalan menghormati prinsip pengasingan kuasa diteruskan dan tidak melibatkan pentadbiran yang berpaksikan soal kepartian atau isu-isu peribadi semata-mata.--PN Online

Comments


bottom of page