top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

PH belum bincang calon MB Johor - Anwar

6 Februari 2022

JOHOR BAHRU: Pakatan Harapan (PH) belum membincangkan calon Menteri Besar mereka jika gabungan itu menang pada pilihan raya negeri Johor akan datang, kata pengerusinya Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Anwar, yang merupakan presiden PKR, berkata apa yang lebih penting sekarang ialah memastikan kemenangan PH dalam pilihan raya.


"Calon yang akan bertanding (pilihan raya negeri) pun belum diputuskan... nama yang kita ada setakat ini adalah dari Johor dan yang berkeluarga di Johor. Saya juga ada keluarga di Johor, tetapi saya tidak bertanding. ," katanya pada sidang media selepas melancarkan jentera pilihan raya Pemuda PKR Johor di sini hari ini.


Anwar berkata demikian ketika ditanya mengenai perbincangan bahawa PH meletakkan Ahli Parlimen Simpang Renggam Dr Maszlee Malik, yang merupakan bekas Menteri Pendidikan, sebagai calon Menteri Besar Johor.


Mengenai kerjasama PH dengan Malaysia United Democratic Alliance (MUDA), Anwar berkata perbincangan sedang diadakan di kalangan pemimpin di negeri itu.


Semalam, Presiden MUDA Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata perbincangan dan rundingan antara parti dan PH berhubung kerjasama mereka pada pilihan raya negeri Johor berjalan lancar.


Sementara itu, pada majlis lain, Anwar berkata rakyat harus menolak wakil rakyat yang "lompat parti", menyifatkan mereka sebagai pengkhianat parti.


“Dalam kempen, ahli parti (jentera) bekerja keras, tiada bayaran diberikan, tetapi apabila mereka (wakil rakyat) menang, mereka khianat parti...jangan maafkan orang begini.


"Pengkhianatan itu sedikit sebanyak boleh membawa kepada keruntuhan sebuah kerajaan. Sebab itu kita mesti berhati-hati. Pilih seseorang yang kita rasa yakin, setia kepada perjuangan dan prinsip parti, ini mementingkan maruah dan integriti, serta etika, yang tidak boleh kita ketepikan," tambahnya.

Comments


bottom of page