top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

PN gesa SPR mengenakan SOP yang kurang ketat dalam PRN Johor

8 Februari 2022

KUALA LUMPUR: Perikatan Nasional (PN) menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) yang kurang ketat terutamanya semasa tempoh berkempen pada pilihan raya negeri Johor akan datang.


Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kebimbangan kerajaan mengenai penularan varian Omicron Covid-19 tidak seharusnya menghalang calon daripada mendekati pengundi.


“SOP sepatutnya dilonggarkan untuk membolehkan kempen, tidak seperti yang berlaku di Melaka.


"Ini amat penting bagi calon baharu yang bertanding dalam pilihan raya kerana pengundi mahu menilai keperibadian dan perwatakan calon," katanya kepada pemberita di sini hari ini.


Beliau berkata demikian selepas menyampaikan geran penyelidikan Program Pembangunan Dasar Masa (MPDP) kepada 30 penerima daripada 21 institusi pengajian tinggi.


Muhyiddin berkata semasa pilihan raya Melaka, ramai pengundi tidak dapat mengenal pasti calon yang bertanding di kawasan mereka kerana sesi bertemu dan sapa tidak dibenarkan.


"Saya sedar bahawa orang ramai bimbang tentang varian Omicron. Tetapi, sekatan itu tidak sepatutnya menghentikan proses demokrasi," katanya.


Muhyiddin juga berkata SPR akan mengadakan mesyuarat pada 9 Feb untuk membincangkan dan memuktamadkan SOP bagi pilihan raya Johor.


Dewan Undangan Negeri Johor dibubarkan pada 22 Jan untuk memberi laluan kepada pilihan raya negeri.


Kerajaan sebelum ini diterajui BN mempunyai 28 kerusi DUN dengan Umno memegang 14 kerusi, MIC (dua), Bersatu (11), dan Pas (satu) manakala Pakatan Harapan memegang 27 kerusi termasuk DAP (14), PKR (tujuh), dan Amanah (enam).


Ia pada mulanya memegang majoriti dua kerusi tetapi kematian ADUN Kempas Bersatu Datuk Osman Sapian pada 21 Dis mengurangkan ini kepada hanya majoriti satu kerusi.

Comments


bottom of page