top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

PN Johor sedia letak calon di 56 kerusi tanpa UMNO

13 September 2021

TIMBALAN Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor, Senator Ir. Md. Nasir Hashim menegaskan Perikatan Nasional (PN) negeri itu sedia untuk bertanding di kesemua 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) tanpa kerjasama atau penglibatan UMNO.


Md. Nasir berkata, pihaknya yakin gabungan Bersatu, Pas dan parti lain yang bertanding atas tiket PN mampu beroleh kemenangan besar di Johor dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) kelak.


Malah, beliau menjangkakan PN Johor berpeluang untuk memenangi lebih 40 kerusi daripada semua kerusi yang dipertandingkan.


“Kemenangan ini akan dibantu atas faktor ketidakmampuan Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad yang menerajui Johor.


“Kelemahan beliau akan menjadi pendorong utama untuk PN Johor menang besar,” katanya di sini hari ini.


Rabu lalu, Hasni yang juga Pengerusi Perhubungan UMNO Johor dilaporkan berkata, parti itu dan Barisan Nasional (BN) Johor akan bertanding pada PRU-15 di semua 19 kerusi DUN yang telah dimenangi mereka sebelum ini.


Pada masa sama, ujar Hasni, parti itu juga tidak akan menggunakan simbol selain logo UMNO dan BN, malah kerusi yang dimenangi BN sebelum ini akan turut diletakkan calon mereka termasuk kerusi yang mana wakil rakyatnya telah menukar ke parti lain.


“Mungkin ada perkara yang saya rasa boleh, tetapi untuk kita tidak pertahankan parti atau tidak menggunakan lambang dacing adalah sukar untuk berlaku di Johor,” kata Hasni.


Mengulas lanjut, Md. Nasir berkata, Hasni tidak wajar mengeluarkan kenyataan bersifat provokatif ketika ini dan sebaliknya dia harus menumpukan usaha memerangi pandemik Covid-19.


“Hasni tidak serius dalam usaha menangani pandemik itu dan sehingga kini hanya bercakap secara retorik tanpa hasilnya.


“Beliau adalah satu-satunya Menteri Besar yang tidak menggunakan dana negeri untuk membeli vaksin sebaliknya hanya menunggu pemberian vaksin yang disalurkan Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menjadi Perdana Menteri.


“Jumlah vaksin yang diberikan Tan Sri Muhyiddin untuk Johor sahaja bernilai lebih kurang RM50 Juta. Sekiranya Hasni tidak berusaha untuk menangani Covid-19, bagaimana beliau akan mampu memulihkan ekonomi Johor,” katanya.


Menurut beliau lagi, sehingga hari ini jumlah penduduk Johor yang menerima vaksin masih rendah jika dibandingkan dengan negeri lain, ini termasuk di Daerah Pontian yang merupakan kawasan Menteri Besar sendiri.

Comments


bottom of page