top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

PRN Johor: BN jelas mengenai konsep perkongsian kuasa - Khaled

20 Februari 2022

JOHOR BAHRU: Barisan Nasional (BN) mempunyai pemahaman yang jelas tentang konsep perkongsian kuasa berbanding parti politik lain, yang bertelagah dalam rundingan pembahagian kerusi pada pilihan raya negeri Johor, kata Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.


“Bagi BN, kita sangat jelas bagaimana konsep perkongsian kuasa hendak dilaksanakan, kita sangat jelas mengenai perkongsian kuasa antara parti melalui BN, manakala selebihnya, pihak satu lagi tidak pasti bagaimana teruskan dulu. Sebab itu hanya BN yang boleh memberikan kestabilan," katanya kepada pemberita di sini malam tadi.


Memetik contoh PKR dan Malaysia United Democratic Alliance (MUDA), beliau mendakwa bahawa; Oleh kerana kedua-duanya tidak memahami formula perkongsian kuasa yang diamalkan oleh BN, ia telah menyebabkan rundingan mereka mengenai pembahagian kerusi untuk pilihan raya Johor gagal mencapai persetujuan.


Khaled yang juga Ketua Umno Bahagian Pasir Gudang berkata BN bukan gabungan baharu tetapi sudah lama dan berpengalaman, dengan kredibilitinya terbukti sebelum ini, dan beliau berharap semua pengundi dapat menerima agenda itu iaitu mewujudkan kestabilan.


“Kestabilan itu hanya boleh dicapai melalui BN, kerana dari segi pendekatan BN, kita menekankan integrasi, bukan asimilasi, dan kita juga berteraskan hubungan dan nilai yang terjalin lama yang kita pegang bersama,” kata bekas menteri besar Johor itu.


Terdahulu, beliau menerima borang permohonan daripada kira-kira 50 bekas anggota Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) cawangan Tasek 64, di bilik gerakan Jalan Tasek 21 di Bandar Seri Alam di sini.


Semalam, MUDA dilaporkan berkata tindakan PKR, mengumumkan 20 calon mereka untuk bertanding dalam pilihan raya Johor, telah menamatkan rundingan pembahagian kerusi antara kedua-duanya.

Commentaires


bottom of page