top of page
  • Writer's pictureNihaba

PRN Melaka-Bertanding secara solo UMNO mampu menang besar


Penganalis politik menjangkan UMNO memperolehi kemenangan besar dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka jika bertanding secara solo.

Presiden UMNO ,Zahid Hamidi isebelum ini telah menyatakan pendirian UMNO dan Barisan Nasional (BN) akan bergerak secara solo dalam PRN Melaka dan pilihan raya umum (PRU) nanti, ia memandangkan parti itu memiliki kekuatan tersendiri dan majoriti pengundi Melaka terutamanya pengundi Melayu masih memihak kepada UMNO

Penganalisis politik, Prof Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata kedudukan UMNO di Melaka masih kukuh kerana sokongan majoriti orang Melayu kepada mereka, bahkan tanpa kerjasama dengan gabungan parti politik lain..

“UMNO mampu menang dengan selesa jika parti itu memutuskan untuk bertanding di bawah panji Barisan Nasional (BN) dan kemenangan dijangka lebih baik.

“Melaka memang kubu UMNO. Sokongan orang Melayu di kawasan majoriti Melayu, khususnya luar bandar, kepada UMNO di Melaka masih kuat, dan mereka tidak perlukan PAS atau Bersatu,” katanya dipetik laporan sebuah portal.


Jelasnya, sokongan akar umbi kepada UMNO masih kukuh walaupun terdapat segelintir kecil pengundi yang sudah berpecah khususnya di kawasan majoriti Melayu.

“Ini kerana sokongan akar umbi kepada UMNO kukuh dan undi yang akan pecah hanya membabitkan saki-baki undi yang tidak menyokong parti itu di kawasan majoriti Melayu,” katanya lagi.

Beliau menjelaskan lagi, PAS dan Bersatu sebenarnya mengharapkan sokongan UMNO untuk menang kerana kedua-dua parti tidak memiliki jentera dan sokongan akar umbi yang kuat di Melaka,

Namun, UMNO berisiko untuk berdepan sabotaj secara dalaman sekiranya pemilihan calon tidak dijalankan secara betul, kata Azizuddin lagi.


Beliau turut percaya UMNO dan BN tidak mampu merampas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan bandar yang kemungkinan besar kekal milik Pakatan Harapan (PH).

“Kawasan campuran Melayu dan bukan Melayu juga sukar untuk dimenangi UMNO. Jika ada pertembungan tiga penjuru atau lebih di kawasan ini, ia akan beri kelebihan pada Pakatan Harapan,” katanya.


Kenyataan Hamzah Zainuddin ketika merasmikan jentera PN di Melaka menyatakan PN sentiasa membuka kerjasama bersama UMNO dalam PRN Melaka sebagai gambaran PN tiada berkeyakinan untuk menang walau berkerjasama dengan PAS.Gabungan BERSATU dan PAS dijangka tidak mampu untuk menewaskan UMNO.


Cadangan Zahid Hamidi untuk UMNO bertanding solo beliau mungkin sedar,jika UMNO berkerjasama dengan PN akan menambah kemarahaan akar umbi UMNO dan boleh menyebabkan kekalahan UMNO dibeberapa kerusi kelak.


Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) bagi 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka menyaksikan UMNO hanya menang 13 kerusi, manakala Pakatan Harapan (PH) berjaya memenangi 15 kerusi, sekali gus melayakkan gabungan terbabit yang ketika itu diterajui Bersatu, PKR, DAP dan Amanah membentuk majoriti mudah.


DUN Melaka dibubarkan pada 4 Oktober lalu selepas Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Mohd Ali Rustam bersetuju membuat keputusan itu, susulan Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali hilang majoriti apabila empat ADUN ketika itu menarik sokongan terhadap kerajaan negeri pimpinan UMNO.

Comments


bottom of page