• newsatmy

Raikan Perbezaan Pendapat, Elak Perpecahan-Ahmad Zahid

25 Mac 2021 Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan akar umbi supaya meraikan perbezaan pendapat dan tidak sepatutnya menjadi pencetus kepada perpecahan dalam parti.


Dalam kenyataan yang dimuat naik menerusi Facebook rasminya itu hari ini, beliau turut mengingatkan semua pihak agar mengambil iktibar berhubung bagaimana perpecahan dan perbalahan sesama sendiri akhirnya menjadi sebab kejatuhan pada kerajaan Melayu masa lampau.


Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, semua pihak perlu sentiasa beringat bahawa dalam berpolitik, musuh akan datang sendiri tanpa perlu dicari, baik dari dalam atau luar parti.


“Biar apa pun menerjah, berikanlah perkhidmatan terbaik untuk rakyat. Rakyat amat merindui perkhidmatan UMNO dan Barisan Nasional(BN).


“Lawan kita tidak pernah kuat. Kita tewas kerana kita sendiri lemah dan berpecah. Pada masa yang masih ada, perbaikilah kelemahan ini.


“Kita boleh berbeza pendapat dan kita raikan. Jangan kerana perbezaan pendapat kita menimbulkan kabilah,” katanya.


Ahmad Zahid berkata, biarpun bahtera UMNO hampir tenggelam akibat dilanda tsunami Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU Ke-14), namun perlu terus dikemudi hingga mencapai destinasi.


Katanya, menjadi tanggungjawab pimpinan dan akar umbi untuk terus membetulkan sauh dan menampal bocor kapal berkenaan.


Bahtera itu kemudian, katanya, perlu dilayari semula bersama-sama dengan pimpinan dan individu yang beliau gambarkan sebagai rakan-rakan masih setia, biarpun ada di antara mereka masih muda.


“Selalu juga didengari pendapat seberapa ramai sukakan kita, begitu juga yang tidak menyukai., justeru dalam keadaan sebegini, biarpun nahkoda bersilih ganti, kapal yang dikemudi akan diserang.


“Saudara saudari sekalian, tsunami PRU-14 hampir menenggelamkan kapal UMNO ini. Kita betulkan sauh dan menampal bocor kapal UMNO yang hampir tenggelam.

“Kita layari semula bersama rakan-rakan yang masih setia menuju destinasi kemenangan. Biarpun sebahagian rakan-rakan itu masih muda, kita bersama utuh membelah badai bergelora,” katanya. -PN BBC Portal