top of page
  • Writer's pictureArissa Azman

Rang Undang-undang Anti-Lompat Parti hendaklah ditakrifkan dengan baik, tepat sebelum diluluskan

10 April 2022

KUANTAN: Rang Undang-undang Anti Lompat Parti perlu melalui proses pindaan perlembagaan dan ditakrifkan dengan baik sebelum diluluskan di Parlimen.


Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata sehingga kini, tiada sebarang masalah dalam kalangan menteri kabinet malah wujud kata sepakat dalam kalangan mereka.


“Terdapat laporan yang mendakwa ahli kabinet bertelagah berhubung undang-undang anti lompat...walaupun saya tidak boleh bercakap secara rasmi bagi pihak kabinet, saya hadir semasa mesyuarat Rabu lalu di mana perkara itu dibincangkan.


"Tidak ada perkara yang ahli kabinet bertelagah mengenai pindaan Perlembagaan Persekutuan....Semua kita sebulat suara bersetuju untuk menyokongnya. Saya tidak ada masalah untuk bersetuju asalkan ia mengikut semua prosedur yang diperlukan," katanya kepada pemberita.


Ahli parlimen Indera Mahkota yang juga Pengerusi Bersatu Pahang Pahang itu berkata pada pendapatnya, undang-undang anti lompat perlu diperhalusi bagi mengelak niat buruk jika ia tidak digubal dengan betul.


"Pertamanya, perlembagaan perlu dipinda dan ini merujuk kepada Perkara 10 (Perlembagaan Persekutuan) berkaitan kebebasan berpersatuan. Jika perlembagaan tidak dipinda, maka Mahkamah Agung (kini Mahkamah Persekutuan) memutuskan pada 1992 berhubung DUN Kelantan. kes terhadap Nordin Salleh akan kekal sebagai pihak berkuasa.


"Dalam keputusan (Mahkamah Agung), pertukaran parti atau lompat parti tidak menyebabkan seseorang itu dilucutkan jawatannya sebagai ADUN. Disebabkan keputusan Mahkamah Agung itu, perlembagaan perlu dipinda terlebih dahulu sebelum akta berkaitan anti -hopping digubal," katanya.


Saifuddin berkata pada Isnin (11 April), satu usul akan dibentangkan di Parlimen untuk meminda perlembagaan bagi membolehkan penggubalan undang-undang yang berkaitan dengan lompat parti atau pertukaran parti.


"Definasi lompat parti atau bertukar parti harus diterangkan dengan baik dan tepat. Takrifan itu tidak boleh meninggalkan kesan yang tidak adil. Contohnya, apabila seseorang dipecat daripada parti, adalah adil bagi orang itu kehilangan jawatannya sebagai ahli parlimen atau ADUN.


"Ramai yang mengatakan ini tidak adil kerana ia akan memberi kuasa kepada kepimpinan parti dan membolehkan mereka mengambil sebarang tindakan terhadap individu tersebut. Semua ini perlu jelas supaya tidak berlaku salah guna kuasa oleh parti," katanya.

bottom of page