top of page
  • newsatmy

RCEP akan berkuatkuasa pada 18 Mac

23 Januari 2022

KUALA LUMPUR: Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP), perjanjian perdagangan bebas terbesar di dunia, akhirnya akan berkuat kuasa untuk Malaysia pada 18 Mac.


Ini berikutan penyerahan Instrumen Pengesahan (IOR) oleh Malaysia kepada Sekretariat Asean pada 17 Jan, menurut Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.


RCEP meliputi 15 negara dengan 2.2 bilion atau hampir satu pertiga (29.5 peratus) penduduk dunia.


Ini mewakili AS$25.8 trilion atau 29.4 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) dunia berdasarkan data Bank Dunia 2019.


Malaysia akan menjadi negara penandatangan ke-12, menyertai 11 yang lain iaitu Singapura, China, Jepun, Brunei, Kemboja, Laos Thailand, Vietnam, Australia, New Zealand dan Korea Selatan yang telah menyelesaikan proses ratifikasi.RCEP secara rasmi berkuat kuasa pada 1 Januari tahun ini.Kementerian itu, dalam satu kenyataan hari ini, berkata sebelum penghujahan itu, Kabinet telah memberi mandat pada 12 Jan untuk mengeluarkan IOR.


"Seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 20.6 perjanjian RCEP yang menetapkan bahawa perjanjian itu akan berkuat kuasa selepas 60 hari penyerahan IOR, perjanjian RCEP akan berkuat kuasa untuk Malaysia pada 18 Mac 2022," tambahnya.


Pakar ekonomi berkata blok perdagangan adalah permainan baharu untuk meningkatkan ekonomi di peringkat global, dan Malaysia sedang membuat langkah strategik dengan menyertai RCEP.


Ketua ekonomi Juwai IQI Shan Saeed akses pasaran, permintaan baharu dan pertukaran kepakaran akan meningkatkan orang ramai di peringkat makro.


"Saya boleh jangka RCEP akan menjadi salah satu blok perdagangan yang berkembang dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang kerana China yang semakin berkembang.


"China berkembang pada kadar yang sangat pantas walaupun terdapat kelemahan ekonomi global dalam ekonomi maju," kata Shan kepada New Straits Times.


Beliau berkata Malaysia adalah pemain penting di rantau Asean dalam bidang pembuatan, komunikasi maklumat dan teknologi serta komoditi (minyak dan minyak sawit).


Menjajarkan strategi perdagangan dan perdagangan dalam blok baharu itu akan meningkatkan prospek pertumbuhan Malaysia dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, katanya.


“Eksport dan import China masing-masing mencecah 29.9 peratus dan 30.1 peratus pertumbuhan pada tahun penuh 2021.


Lebihan perdagangan China mencecah AS$676 bilion pada 2021, dengan perdagangannya dengan negara di sepanjang laluan Inisiatif Jalur dan Jalan pada 2021 berkembang 23.5 peratus.


"Perdagangan antara China dan negara-negara Asean dijangka mencecah paras tertinggi baharu di bawah RCEP. Mata wang China ditetapkan untuk tahun kedua berturut-turut kenaikan, di landasan untuk meningkat kira-kira 2.5 peratus berbanding dolar.


"Itu akan menjadikannya mata wang pasaran baru muncul yang berprestasi terbaik pada 2021, disokong oleh eksport yang teguh, lebihan perdagangan yang semakin meningkat dan kecairan dolar yang mencukupi," kata Shan.


Ketua ekonomi Bank Islam Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata sebarang perjanjian perdagangan pelbagai hala harus positif untuk ekonomi Malaysia.


Ia akan membuka pasaran baharu untuk diakses oleh perniagaan, sama ada entiti tersenarai, syarikat tidak tersenarai dan juga untuk firma PKS mikro, tambah beliau.


“Sementara kami mempromosikan persekitaran perdagangan bebas, apa yang benar-benar penting ialah keadilan dalam kalangan negara membangun yang mengambil bahagian dalam perjanjian itu.


"Jelas sekali, setiap negara anggota akan mempunyai keadaan pembangunan ekonomi yang berbeza dan oleh itu, ia perlu disesuaikan untuk membolehkan masa dan sumber yang mencukupi untuk meningkatkan kemahiran dan teknologi mereka.


"Negara-negara anggota yang sudah mencapai status maju mungkin mempunyai kelebihan kerana mereka lebih cekap dan mempunyai skala ekonomi yang betul," tambah Afzanizam.

ความคิดเห็น


bottom of page