• newsatmy

Rentas Negeri masih dilarang

31 Mac 2021

KUALA LUMPUR: Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Kelantan, Pulau Pinang dan Sarawak disambung dua minggu lagi, manakala rentas negeri masih tidak dibenarkan.


Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Encik Ismail Sabri Yaakob berkata pengekalan status berkenaan di Sarawak bermula 30 Mac hingga 12 April manakala di lima negeri lagi bermula Khamis ini sehingga 14 April.


“Negeri-negeri di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) seperti Perlis, Kedah, Perak, Pahang, Putrajaya, Melaka, Negeri Sembilan, Terengganu, Sabah dan Labuan turut disambung berkuat kuasa tarikh yang sama.


Larangan rentas negeri masih lagi berkuat kuasa, hanya rentas daerah dibenarkan, kecuali di Sabah dan Sarawak yang masih tidak dibenarkan atas permintaan kerajaan negeri masing-masing,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Selasa (30 Mac).


Encik Ismail Sabri berkata keputusan itu dibuat selepas sidang Khas Majlis Keselamatan Negara mendengar pembentangan oleh Kementerian Kesihatan mengenai situasi serta penilaian risiko bagi tempoh 14 hari pelaksanaan PKPB serta PKPP di negeri-negeri seluruh negara.


- BERNAMA

Langgani Buletin Kami

  • White Facebook Icon

© 2020 by EPS Digital Tech Sdn Bhd.